Wykonanie
Przez tropiki przez pustynietoczył zając wielką
dyniętoczył, toczył
dynię w dółpękła
dynia mu na półpestki z niej się wysypaływięc je zbierał przez dzień cały: raz, dwa, trzy...ile pestek zbierzesz ty?Przypomniał mi się tekst dziecięcej rymowanki. Pamiętam czasy, kiedy wielką radochą była kupiona na rynku, tutka pełna pestek suszonej dyni.Pestki policzone, marynuj
dynię.

2 kg dyni obranej i pokrojonej w kostkę0,5 kg
cukru0,25l
octu 6%sok z 0,5 kg
cytryn0,25l
wodykilkanaście
goździkówlaska
cynamonuUgotować
syrop z
cukru,
wody i
octu.Wsypać
dynię i gotować na wolnym ogniu 15min.Dodać
przyprawy i
sok z cytryn. Zagotować.Nałożyć do słoików, zamknąć, odwrócić do góry dnem do ostygnięcia.Smak słodko kwaśny regulować wg uznania dodając
cukier lub
sok cytrynowy.Polecam tę marynatę ponieważ ma szerokie zastosowanie.