ßßß Cookit - przepis na Dynia marynowana - doskonała jako dodatek do mięs, przekąsek i deserów.

Dynia marynowana - doskonała jako dodatek do mięs, przekąsek i deserów.

nazwa

Wykonanie

Przez tropiki przez pustynie
toczył zając wielką dynię
toczył, toczył dynię w dół
pękła dynia mu na pół
pestki z niej się wysypały
więc je zbierał przez dzień cały: raz, dwa, trzy...
ile pestek zbierzesz ty?
Przypomniał mi się tekst dziecięcej rymowanki. Pamiętam czasy, kiedy wielką radochą była kupiona na rynku, tutka pełna pestek suszonej dyni.
Pestki policzone, marynuj dynię.
2 kg dyni obranej i pokrojonej w kostkę
0,5 kg cukru
0,25l octu 6%
sok z 0,5 kg cytryn
0,25l wody
kilkanaście goździków
laska cynamonu
Ugotować syrop z cukru, wody i octu.
Wsypać dynię i gotować na wolnym ogniu 15min.
Dodać przyprawy i sok z cytryn. Zagotować.
Nałożyć do słoików, zamknąć, odwrócić do góry dnem do ostygnięcia.
Smak słodko kwaśny regulować wg uznania dodając cukier lub sok cytrynowy.
Polecam tę marynatę ponieważ ma szerokie zastosowanie.
Źródło:http://edicook.blogspot.com/2011/10/dynia-marynowana-doskonaa-jako-dodatek.html