Wykonanie
Danie posiadające same zalety 😉 Tanie, łatwe, szybkie i ekonomiczne no i smaczne rzecz jasna. Przepis pochodzi z książki „Ciasta wytrawne” Aleksandra Chomicz,
Alina Stradecka.

Składniki:4 szklanki ugotowanej
fasoli Jaś,2
jajka,
marchew,łyżka
masła,2 łyżki
śmietany,4 łyżki startego
żółtego sera,
sól,tłuszcz i
bułka tarta do formy.Wykonanie:Jeszcze gorącą
fasolę starannie utłuc lub zmiksować. Ugotowaną
marchew zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Fasolę i
marchew połączyć, wbić
jajka, dodać
starty ser,
masło,
sól i dokładnie wyrobić – ja dodam następnym razem jeszcze
szczypiorek i
zioła, np.
oregano i
bazylię.Przygotowaną masę wyłożyć do natłuszczonej i posypanej
bułką tartą formy. Powierzchnię wyrównać, posmarować
śmietaną (można też dodać rozbite
jajko), posypać
bułką tartą i wstawić do gorącego piekarnika. Zapiekać, aż placek ładnie się zrumieni.Piekłam go w temperaturze 180 st. C około 35 minut.