ßßß
Składniki:4 szklanki ugotowanej fasoli Jaś,2 jajka,marchew,łyżka masła,2 łyżki śmietany,4 łyżki startego żółtego sera,sól,tłuszcz i bułka tarta do formy.Wykonanie:Jeszcze gorącą fasolę starannie utłuc lub zmiksować. Ugotowaną marchew zetrzeć na tarce o małych oczkach. Fasolę i marchew połączyć, wbić jajka, dodać starty ser, masło, sól i dokładnie wyrobić – ja dodam następnym razem jeszcze szczypiorek i zioła, np. oregano i bazylię.Przygotowaną masę wyłożyć do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy. Powierzchnię wyrównać, posmarować śmietaną (można też dodać rozbite jajko), posypać bułką tartą i wstawić do gorącego piekarnika. Zapiekać, aż placek ładnie się zrumieni.Piekłam go w temperaturze 180 st. C około 35 minut.