Wykonanie
Leoś kończy niebawem 4 miesiące, więc powoli zbliża się czas rozszerzenia diety. Postanowiłam, że na blogu
będę dodawała potrawy dla maluszków. Już nie
mogę się doczekać, aż zacznę rozpieszczać mojego
malego głodomora. Antosia niestety jest niejadkiem :-(. Pierwsze placuszki z
cukinii z książki „U malucha na talerzu. Zdrowa dieta dla niemowląt”.

Składniki :kawałek
cukinii (ok 300 g),1
żółtko jajka kurzego (dałam dwa),pół ząbka
czosnku,nie więcej niż ćwierć szklanki
mąki pszennej, bądź pół na pół pszennej i kukurydzianej,szczypta
soli jodowanej,kawałek
marchwi (ok. 40 g),
olej z pestek
winogron do smażenia.Wykonanie :
Czosnek przecisnąć przez praskę. Roztrzepać widelcem
żółtko (
żółtka) na talerzyku.
Cukinię obrać (jeśli jest
młoda, można zostawić skórkę, którą uprzednio trzeba dobrze wyszorować) i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Szybko zmieszać
cukinię,
żółtko,
czosnek i
sól, dosypać
mąkę, tak aby powstała konsystencja gęstej
śmietany (u mnie coś takiego nie zaistniało). Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni teflonowej, cienko posmarowanej
olejem. Do masy można również dodać kawałek drobno startej
marchwi.
