ßßß Cookit - przepis na Kruche ciasteczka z cukrem

Kruche ciasteczka z cukrem

nazwa

Wykonanie

Najprostsza rzecz na świecie
Kruche ciasteczka. Przepis podstawowy, który można modyfikować – następnym razem mam zamiar zamiast olejku waniliowego dodać np cytrynowy lub rumowy albo skórkę cytrynową. Teraz zrobiłam zgodnie z przepisem. Dodam też mniej cukru do ciasta bo wychodzi dość słodkie. Jeśli ktoś nie lubi zdecydowanie maślanych smaków – może zmniejszyć ilość masła w przepisie. Przepis z moimi modyfikacjami pochodzi stąd . Ciasto trzeba schłodzić i pracować z malymi kawałkami – ponieważ jest dość luźne. Podsypywałam mocno mąką i wałkowałam również posypując sporo mąką.
Składniki :
2.5 szklanki przesianej mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 szklanka miękkiego niesolonego masła (ja dałam 200g),
1 szklanka cukru,
2 duże żółtka,
szczypta soli,
2 łyżeczki olejku waniliowego,
2-3 łyżki cukru na posypkę.
Wykonanie : w dużej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. W drugiej zmieszać cukier z masłem na puszystą masę. Dodać żółtka, następnie sól i olejek waniliowy. Dokładnie wymieszać. Podzielić ciasto na połowę. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce co najmniej pół godziny (w zamrażarce 15 minut). Po wyjęciu odrywałam małe porcje ciasta i wałkowałam na grubość 5 mm na dobrze podsypanej stolnicy od góry równiez podsypując mąką. Wycinac kształty i kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać cukrem. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 st. C około 8-11 minut – generalnie aż zaczną lekko brązowieć. Po wyjęciu studzić chwilę i zajadać :-))
Źródło:http://wypieczwymaluj.pl/?p=912