Wykonanie
Najprostsza rzecz na świecieKruche
ciasteczka. Przepis podstawowy, który można modyfikować – następnym razem mam zamiar zamiast
olejku waniliowego dodać np
cytrynowy lub
rumowy albo
skórkę cytrynową. Teraz zrobiłam zgodnie z przepisem. Dodam też mniej
cukru do ciasta bo wychodzi dość słodkie. Jeśli ktoś nie lubi zdecydowanie
maślanych smaków – może zmniejszyć ilość
masła w przepisie. Przepis z moimi modyfikacjami pochodzi stąd . Ciasto trzeba schłodzić i pracować z malymi kawałkami – ponieważ jest dość luźne. Podsypywałam mocno
mąką i wałkowałam również posypując sporo
mąką.
Składniki :2.5 szklanki przesianej
mąki,1 łyżeczka
proszku do pieczenia,1 szklanka miękkiego niesolonego
masła (ja dałam 200g),1 szklanka
cukru,2 duże
żółtka,szczypta
soli,2 łyżeczki
olejku waniliowego,2-3 łyżki
cukru na posypkę.Wykonanie : w dużej misce wymieszać
mąkę z
proszkiem do pieczenia. W drugiej zmieszać
cukier z
masłem na puszystą masę. Dodać
żółtka, następnie
sól i
olejek waniliowy. Dokładnie wymieszać. Podzielić ciasto na połowę. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce co najmniej pół godziny (w zamrażarce 15 minut). Po wyjęciu odrywałam małe porcje ciasta i wałkowałam na grubość 5 mm na dobrze podsypanej stolnicy od góry równiez podsypując
mąką. Wycinac kształty i kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać
cukrem. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 st. C około 8-11 minut – generalnie aż zaczną lekko brązowieć. Po wyjęciu studzić chwilę i zajadać :-))