ßßß
Składniki :2.5 szklanki przesianej mąki,1 łyżeczka proszku do pieczenia,1 szklanka miękkiego niesolonego masła (ja dałam 200g),1 szklanka cukru,2 duże żółtka,szczypta soli,2 łyżeczki olejku waniliowego,2-3 łyżki cukru na posypkę.Wykonanie : w dużej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. W drugiej zmieszać cukier z masłem na puszystą masę. Dodać żółtka, następnie sól i olejek waniliowy. Dokładnie wymieszać. Podzielić ciasto na połowę. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce co najmniej pół godziny (w zamrażarce 15 minut). Po wyjęciu odrywałam małe porcje ciasta i wałkowałam na grubość 5 mm na dobrze podsypanej stolnicy od góry równiez podsypując mąką. Wycinac kształty i kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać cukrem. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 st. C około 8-11 minut – generalnie aż zaczną lekko brązowieć. Po wyjęciu studzić chwilę i zajadać :-))