Wykonanie
Od dawna zamierzałam upiec te
ciasteczka, ale powstrzymywał mnie brak
mąki ryżowej, która jest w ich składzie. I dziś mnie olśniło, kiedy przeglądałam produkty potencjalnie możliwe do rozszerzenia diety Leosia. Akurat kupowałam kleik
ryżowy sprawdziłam skład i … bingo! 100%
mąki ryżowej! Tak oto kolejny wypróbowany przepis z książki Gordona Ramsay`a „Kuchnie świata” – tym razem kuchnia brytyjska.

Składniki :
ciasteczka150 g
mąki plus dodatkowo do podsypania,100 g
mąki ryżowej,1/2 łyżeczki
soli drobnoziarnistej,125 g
masła bez
soli, w temperaturze pokojowej,90 g miałkiego
cukru,1 duże
jajko, rozbełtane.krem malinowy (w oryginale
truskawkowy)*50 ml
śmietany kremówki (lub tortowej),150 g bardzo tłustej
śmietany,3-4 łyżki stołowe
cukru pudru, przesianego plus do posypania,1
laska wanilii,400 g
malin (
truskawek pokrojonych w cząstki, bez szypułek).*nie robiłam kremu – zamiast tego zmieszałam
maliny z
bitą śmietaną.Wykonanie :
ciasteczkaPrzesiać
mąkę pszenną z
mąką ryżową i
solą. Mikserem utrzeć
masło z
cukrem na puszystą masę, dodać
jajko, ustawić obroty na najniższy poziom i łyżeczka po łyżeczce dodawać miksturę mączną. Miksować, aż utworzy się miękkie ciasto (ciasto jest bardzo sypkie i kiepsko się z nim pracuje). Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce co najmniej godzinę.Rozgrzać piekarnik do 160 st. C. Na blacie lekko posypanym
mąką rozwałkować ciasto na grubość około 3-4 mm i wyciąć z niego krążki o średnicy około 9 cm. Krążki ułożyć na blasze i piec około 20-25 minut, aż się zrumienią na jasny, złocisty kolor. Zostawić je na blasze na kilka minut, by zesztywniały, a następnie przełożyć je na kratkę do całkowitego ostygnięcia.kremWłożyć do miski oba rodzaje
śmietany razem z
cukrem pudrem i dodać nasiona
wanilii, zeskrobując je z czubka noża. Masę ubić na sztywno. Odstawić na bok do momentu połączenia z pozostałymi składnikami deseru.Przed podaniem przekładańców, wymieszać
maliny (
truskawki) z kremem
waniliowym. Przekładać
ciasteczka i posypywać je
cukrem pudrem.

