ßßß
Składniki :1/2 – 3/4 szkl mleka,1/2 szkl. wody,3 łyżki miodu,1 duże jajko,1 i 1/2 łyżki oleju z orzechów laskowych lub roztopionego masła,2 i 1/4 szkl. mąki pszennej,1 i 1/4 szkl. mąki pszennej razowej (lub typu integral z otrębami),1/2 szkl. ziarenek siemienia lnianego,1 łyżeczka soli,1 i 1/3 łyżeczki suszonych drożdży, na wierzch1 jajko,2 łyżeczki siemienia lnianego (najlepiej mieszanki złotego i ciemnego),1 łyżka maku.Wykonanie :Siemię lniane zmielić dobrze w młynku do kawy.METODA MANUALNA:Rozpuścić drożdże w 1/3 szkl ciepłego mleka, wymieszać z miodem i 2 łyżkami mąki. Odstawić na 15 min. Wsypać do miski resztę mąk, zmielone siemię lniane, miksturę drożdżową, ciepłą wodę, resztę mleka, sól, jajko. Wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać tłuszcz. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 godz.METODA MASZYNOWA:Nastawić na program do wyrabiania ciasta. Włożyć składniki w/g instrukcji do maszyny. Mleko i woda powinny być lekko ciepłe. Zostawić w maszynie do końca programu (rośnięcie ciasta trwa ok. 1 godz.)NASTĘPNIE :Podzielić ciasto na 16 równych kawałków (ja podzieliłam na 9 i wyszły spore buły), uformować z nich kulki. Poukładać na blaszce na wysmarowanym masłem papierze do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na jeszcze ok. 1/2 godz. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem i siemieniem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 20 min.Doskonale z miodem, marmoladą albo twarożkiem.