ßßß Cookit - przepis na Bułeczki mocno czosnkowe

Bułeczki mocno czosnkowe

nazwa

Wykonanie

Kocham czosnek
Kiedy znalazłam ten przepis – mimo, że nie mogę na razie bułek na mleku – zapałałam nieodpartą potrzebą wypróbowania go. Przepis pochodzi z forum Cincin.
Prostota wykonania bułeczek to zdecydowanie atut kolejny. Mnie z tej ilości składników wyszło sześć ogromnych buł – rosną bardzo ładnie. Oto efekt:
Składniki :
12 ząbków czosnku,
350 ml mleka,
450 g mąki,
1 łyżeczka soli,
1 łyżka majeranku,
szczypta czarnego pieprzu,
1 opakowanie suchych drożdży,
1 roztrzepane jajko,
1 łyżeczka miodu,
2 łyżki oleju,
mleko i sól gruboziarnista.
Wykonanie :
Mleko z czosnkiem zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 15 min. Ostudzić do temperatury pokojowej. Czosnek przetrzeć/ zmiksować, wymieszać z mlekiem.
Wymieszać wszystkie suche składniki. Do mleka dodać jajko, miód i olej, wymieszać. Wlać mokre składniki do suchych i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Uformować bułeczki, ułożyć na blasze, pozostawić do wyrośnięcia przez ok. 30 min. Bułeczki naciąć, posmarować mlekiem i posypać solą. Piec ok 20- 25 min w 200st.
Uwagi (za autorką wątku):
– są tylko dla amatorów czosnku.
czosnek po ugotowaniu jest tak miękki, że można go przetrzeć przez sitko.
– może zachodzić potrzeba dodania jeszcze nieco letniej wody, gdyby ciasto było za suche.
Źródło:http://wypieczwymaluj.pl/?p=876