Wykonanie
Kocham
czosnekKiedy znalazłam ten przepis – mimo, że nie
mogę na razie
bułek na
mleku – zapałałam nieodpartą potrzebą wypróbowania go. Przepis pochodzi z forum Cincin.Prostota wykonania bułeczek to zdecydowanie atut kolejny. Mnie z tej ilości składników wyszło sześć ogromnych buł – rosną bardzo ładnie. Oto efekt:

Składniki :12 ząbków
czosnku,350 ml
mleka,450 g
mąki,1 łyżeczka
soli,1 łyżka
majeranku,szczypta
czarnego pieprzu,1 opakowanie suchych
drożdży,1 roztrzepane
jajko,1 łyżeczka
miodu,2 łyżki
oleju,
mleko i
sól gruboziarnista.Wykonanie :
Mleko z
czosnkiem zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 15 min. Ostudzić do temperatury pokojowej.
Czosnek przetrzeć/ zmiksować, wymieszać z
mlekiem.Wymieszać wszystkie suche składniki. Do
mleka dodać
jajko,
miód i
olej, wymieszać. Wlać mokre składniki do suchych i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Uformować bułeczki, ułożyć na blasze, pozostawić do wyrośnięcia przez ok. 30 min. Bułeczki naciąć, posmarować
mlekiem i posypać
solą. Piec ok 20- 25 min w 200st.Uwagi (za autorką
wątku):– są tylko dla amatorów
czosnku.–
czosnek po ugotowaniu jest tak miękki, że można go przetrzeć przez sitko.– może zachodzić potrzeba dodania jeszcze nieco letniej
wody, gdyby ciasto było za suche.

