Wykonanie
Te brioszki to poezja! Jak dobrze, że na nie trafilam w blogu Kasi Pokrojone doprawione. Jak dla mnie posiadają same zalety – przygotowuje się je szybko i łatwo co jest ważne w przypadku wypieków
drożdżowych (które są moją wielką słabością). Te wyszły piękne – aromatyczne, pięknie wyrośnięte i rozpływające się w ustach – a ten smak (złamałam się i spróbowałam)! Polecam szczerze.
Cytuję za
KasiąSkładniki :8 szt – silikonowa forma na małe brioszki(nieznacznie większe niż foremki muffinkowe)190 g
mąki (dałam typ 650)20 g
mleka2 duże
jajka0,5 łyżeczki
soli15 g świeżych
drożdży40 g
cukru110 g dobrego miękkiego
masłaWykonanie :
Drożdże pokruszyć do kubka i utrzeć z 1 łyżeczką
cukru. Dodać całe
mleko i 1 łyżeczkę
mąki i dobrze wymieszać. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 20 min.
Mąkę przesiać do miski, dodać
jajka,
sól i wyrośnięte
drożdże i zmiksować aż powstanie gładka masa.Powoli wsypywać
cukier cały czas miksując, aż ciasto zacznie przypominać kulę (nie będzie takie gęste, żeby powstała zgrabna kula). Dodać
masło pokrojone w kostkę i miksować tak długo, aż całe
masło wmiesza się w ciasto i całość będzie gładka i błyszcząca.Miskę przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie łyżką napełnić foremki prawie do pełna, każdą posmarować
mlekiem i odstawić do wyrośnięcia na 30 min. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 190-200°C i piec brioszki około 15 min.