ßßß Cookit - przepis na Szybkie brioszki śniadaniowe

Szybkie brioszki śniadaniowe

nazwa

Wykonanie

Te brioszki to poezja! Jak dobrze, że na nie trafilam w blogu Kasi Pokrojone doprawione. Jak dla mnie posiadają same zalety – przygotowuje się je szybko i łatwo co jest ważne w przypadku wypieków drożdżowych (które są moją wielką słabością). Te wyszły piękne – aromatyczne, pięknie wyrośnięte i rozpływające się w ustach – a ten smak (złamałam się i spróbowałam)! Polecam szczerze.
Cytuję za Kasią
Składniki :
8 szt – silikonowa forma na małe brioszki
(nieznacznie większe niż foremki muffinkowe)
190 g mąki (dałam typ 650)
20 g mleka
2 duże jajka
0,5 łyżeczki soli
15 g świeżych drożdży
40 g cukru
110 g dobrego miękkiego masła
Wykonanie :
Drożdże pokruszyć do kubka i utrzeć z 1 łyżeczką cukru. Dodać całe mleko i 1 łyżeczkę mąki i dobrze wymieszać. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 20 min.
Mąkę przesiać do miski, dodać jajka, sól i wyrośnięte drożdże i zmiksować aż powstanie gładka masa.
Powoli wsypywać cukier cały czas miksując, aż ciasto zacznie przypominać kulę (nie będzie takie gęste, żeby powstała zgrabna kula). Dodać masło pokrojone w kostkę i miksować tak długo, aż całe masło wmiesza się w ciasto i całość będzie gładka i błyszcząca.
Miskę przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie łyżką napełnić foremki prawie do pełna, każdą posmarować mlekiem i odstawić do wyrośnięcia na 30 min. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 190-200°C i piec brioszki około 15 min.
Źródło:http://wypieczwymaluj.pl/?p=1858