Wykonanie
Inna wersja indyjskiego dania z
ciecierzycą w roli głównej. Tym razem użyłam
mleka kokosowego ale co najważniejsze,
przyprawy które wykorzystałam zmieliłam zaraz przed ich wrzuceniem na patelnię. I to dało ooooogromną różnicę.Chana dal przepięknie pachnie i jeszcze lepiej smakuje, składniki są łatwo dostępne a przygotowanie naprawdę nie wymaga dużych umiejętności. Polecam gorąco!
Na 4 duże porcje:1 1/2 szklanki
ciecierzycy (przed namoczeniem)
Imbir (ok 5 cm)1 średnia
czerwona cebula3 ząbki
czosnku200 ml
mleka kokosowego400 ml passaty pomidorowej1 łyżeczka
cynamonu1 łyżeczka kuminu (całego)1 łyżeczka ziaren białej
gorczycy (całe)1 łyżeczka
kurkumy2 łyżki klarowanego
masłaświeżo mielona
sól morskagarść świeżej
kolendry (według upodobania)
Ciecierzycę namoczyć przez noc. Dobrze wypłukać, odsączyć, zalać zimną
wodą i gotować do miękkości.
Imbir obrać i zetrzeć na tarce.
Cebulę obrać i pokroić w dosyć drobną kostkę.
Czosnek obrać i bardzo drobno pokroić.Kumin i
gorczycę zmielić w młynku do
kawy bądź bardzo dokładnie utłuc w moździerzu.W dużym rondlu rozgrzać klarowane
masło, wrzucić
cebulę i smażyć aż się zeszkli.Dodać
czosnek,
imbir i wszystkie
przyprawy i smażyć około 5 - 7 minut na wolnym ogniu.Dodać passatę,
mleko kokosowe i
ciecierzycę. Dusić ok 15 minut, aż część płynu odparuje.Doprawić świeżo mieloną
solą morską i świeżą
kolendrą.Świetnie smakuje z
ryżem basmati.Smacznego!