ßßß Cookit - przepis na Razowe bajgle z musem z pieczonej papryki, grillowanym patisonem i cheddarem

Razowe bajgle z musem z pieczonej papryki, grillowanym patisonem i cheddarem

nazwa

Wykonanie

Moja miłość do bajgli wykiełkowała i rozkwitła wraz z ich upieczeniem. I jak każda miłość wymaga poświęcenia i pracy, dlatego niech was nie zniechęci konieczność wyrabiania ciasta, formowania go, gotowania i pieczenia. To tylko pozornie trudne czynności, w rzczywistości naprawdę proste. A efekt? Kto nie spróbuje ten się nie dowie.
Domowej produkcji bajgle są miękkie i puszyste, najlepsze jeszcze parujące w środku.
Tym razem serwuję je w wersji razowej, z przepysznym musem z pieczonej papryki i grillowanym patisonem. Bardzo jesienne smaki.
Polecam gorąco!
TUTAJ znajdziecie przepis na bajgle. Zwykłą mąkę zastępuję razową, należy dodać więcej wody, tak by ciasto było sprężyste i lekko kleiło się do dłoni.
Można też spróbować proporcje 2 szklanki mąki razowej + 1 1/2 szklanki zwykłej mąki.
Porcja dla 2 osób:
4 duże czerwone papryki
2 duże ząbki czosnku
1 średni patison
potarty ser cheddar lub Bursztyn
garść roszponki
kilka suszonych pomidorów w zalewie
oliwa extra vergin
sól morska i pieprz, najlepiej świeżo mielone
Paprykę umyć, wykroić gniazda nasienne, skropić odrobiną oliwy. Owinąć szczelnie folią aluminiową. Do jednej z papryk włożyć czosnek (nie musi być obrany). Piec razem ok 30 minut w piekarniku nagrzanym do 230 stopni. Po upieczeniu papryka powinna być miękka a skórka powinna z łatwością sie obierać.
Puści też sok, którego się nie pozbywamy a przelewamy do miseczki. Dodajemy ostudzoną i obraną paprykę i obrany czosnek. Solimy i pieprzymy do smaku.
Całość blenderujemy na gładką masę. Wstawiamy do lodówki na 1/2 godziny by mus stężał.
Patison obrać, lekko osolić i ewentualnie skropić odrobiną oliwy. Grillować na patelni do grillowania lub w piekarniku, aż będzie miękki.
Jeszcze ciepłe bajgle przekroić, posmarować musem paprykowym, dodać ugrillowanego patisona, roszponkę, ser i suszone pomidory. Można ż poeksperymentować z kiszonymi ogórkami lub karczochami w zalewie.
Miłość od pierwszego kęsa!
Źródło:http://goodmoodfood-goodmoodfood.blogspot.com/2013/11/razowe-bajgle-z-musem-z-pieczonej.html