ßßß
TUTAJ znajdziecie przepis na bajgle. Zwykłą mąkę zastępuję razową, należy dodać więcej wody, tak by ciasto było sprężyste i lekko kleiło się do dłoni.Można też spróbować proporcje 2 szklanki mąki razowej + 1 1/2 szklanki zwykłej mąki.Porcja dla 2 osób:4 duże czerwone papryki2 duże ząbki czosnku1 średni patisonpotarty ser cheddar lub Bursztyngarść roszponkikilka suszonych pomidorów w zalewieoliwa extra verginsól morska i pieprz, najlepiej świeżo mielone
Paprykę umyć, wykroić gniazda nasienne, skropić odrobiną oliwy. Owinąć szczelnie folią aluminiową. Do jednej z papryk włożyć czosnek (nie musi być obrany). Piec razem ok 30 minut w piekarniku nagrzanym do 230 stopni. Po upieczeniu papryka powinna być miękka a skórka powinna z łatwością sie obierać.Puści też sok, którego się nie pozbywamy a przelewamy do miseczki. Dodajemy ostudzoną i obraną paprykę i obrany czosnek. Solimy i pieprzymy do smaku.Całość blenderujemy na gładką masę. Wstawiamy do lodówki na 1/2 godziny by mus stężał.Patison obrać, lekko osolić i ewentualnie skropić odrobiną oliwy. Grillować na patelni do grillowania lub w piekarniku, aż będzie miękki.Jeszcze ciepłe bajgle przekroić, posmarować musem paprykowym, dodać ugrillowanego patisona, roszponkę, ser i suszone pomidory. Można ż poeksperymentować z kiszonymi ogórkami lub karczochami w zalewie.Miłość od pierwszego kęsa!