ßßß
najlepsza ze wszystkich. Pięknie wydana, przepisy bardzo kuszące. Kupiłam i wypróbowałam – pierwszy przepis to „Lepki piernik”. Największy plus tego przepsiu poza smakiem to szybkość i łatwość wykonania. Piernik jest rzeczywiście wilgotny i lekko lepki a przy tym aromatyczny.Składniki :150 g masła100 g ciemnego cukru muscovado200 g golden syrupu200 g melasy2 łyżeczki świeżo startego imbiru1 łyzeczka mielonego imbiru1 łyżeczka cynamonu, mielonych goździków,250 ml pełnotłustego mleka2 duże jajka, roztrzepane1 łyżeczka sody rozpuszczona w 2 łyżkach ciepłej wody300 g mąkiWykonanie :
Rozgrzać piekarnik do 170 st. C. Wyłozyc foremkę papierem do pieczenia (foremka o wym. 30×20 cm – moja 24×24 cm).W rondlu roztopić masło na najmniejszym ogniu, wraz z cukrem, zlotym syropem (u mnie miód), świezym i mielonym imbirem, cynamonem o goździkami.Zdjąć rondel z ognia, dodać mleko, jajka i roztwór sody w wodzie.Odważyć w misce mąkę i wsypac do rondla, dokładnie ucierając, ciasto będzie bardzo rzadkie.Wlać ciasto do formy i piec około 45-60 minut, aż urośnie i zestali się na wierzchu.Po upieczeniu przełożyc foremkę na metalową kratkę i zostawić piernik w formie, aż ostygnie.Pokroić na kawałki i podawać
