ßßß
Składniki :Ciasto :450 g mąki pszennej,250 g masła/ margaryny,1 szklanka cukru pudru,2 jajka,2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany (18%),1 łyżeczka proszku do pieczenia,Dodatkowo :1,5 kg jabłek – obranych i pokrojonych w ósemki (jabłka nie mogą być potarte),3 budynie waniliowe,1100 ml mleka,5 łyżek cukru (jeśli używamy budyniu bez cukru),cukier cynamonowy,cukier puder do posypania.Wykonanie :Z wszystkich składników zagniatamy ciasto i dzielimy je (1/3 i 2/3) – mniejszą części dzielimy jeszcze na 4 kawałki. Wkładamy do zamrażarki na ok. 3 godziny. Po tym czasie większy kawałek ciasta cienko wałkujemy w taki sposób aby wyłożyć nim spód i boki blachy (blachę ok. 24x40cm smarujemy masłem i oprószamy mąką, ciasto też wałkujemy na mące).Z mleka, cukru i proszków budyniowych sporządzamy budyń.Po wyłożeniu ciasta delikatnie je nakłuwamy i wykładamy na nie wymieszane z cukrem cynamonowym jabłka. Jabłka zalewamy gorącym budyniem. Pozostałe ciasto ucieramy na tarce i posypujemy nim ciasto.Pieczemy w temperaturze 180 o C ok. 45-50 min.Ciasto przechowujemy w lodówce, a przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.źródło
