Wykonanie
Jakiś czas temu znalazłam przepis na tartę z
migdałami i
figami Jamiego Olivera – miałam problemy ze znalezieniem w sklepie ładnych fig – znalazłam i tartę zrobiłam – niestety jak dla mnie nie była to jakaś specjalna rewelacja. Kilka dni temu w sklepie natknęłam się na piękne
figi i od razu zapałałam chęcią zakupu. Kupiłam i powstał problem – co tu z nimi przygotować… Przeszperałam książki, które posiadam i nic nie znalazłam. W
sieci znalazłam dwie interesujące mnie propozycje – deser z
czekoladą i
figami oraz
pudding ryżowy z
figami. Zdecydowałam się na drugi ze względu na szybkość przygotowania i małą ilość składników. Nie miałam pod ręką
mleka kokosowego więc wprowadziłam modyfikacje.Przepis znalazłam na jednym z moich ulubionych blogów – Tarttelette . Przy okazji polecam książkę, której autorką jest właśnie autorka bloga. Książka dotyczy zasad fotografii i stylizacji jedzenia „
Plate to pixel ”

Składniki :1 szklanka
ryżu,1 szklanka
wody,1 puszka
mleczka kokosowego (400 ml)*,1/3 szklanki
brązowego cukru,6 sporych
jajek,20 małych fig (u mnie 9 dużych),
cukier puder do posypania.* nie miałam
mleka kokosowego więc użyłam zwykłego i dodałam do całości szklankę
wiórków kokosowych.Wykonanie :Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Foremkę o wymiarach 23 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. W dużym rondlu doprowadzić do wrzenia szklankę
ryżu,
wodę i połowę
mleka (na tym etapie dodawałam również
wiórki kokosowe). Po doprowadzeniu do wrzenia zmniejszyć ogień, przykryć i gotować aż całość płynu zostanie wchłonięta (około 20 minut). Odstawić z ognia do ostygnięcia.W tym czasie do miski wlać pozostałe
mleko, dodać
jajka i
cukier i dokładnie zmiksować. Dodać
ryż i dokładnie zmiksować. Wlać masę do przygotowanej blaszki. Pokroić
figi na połówki i poukładać na wierzchu. Piec około 30-40 minut aż góra stanie się jasnobrązowa.




i kwiaty od Antosi