ßßß
Składniki :1 szklanka ryżu,1 szklanka wody,1 puszka mleczka kokosowego (400 ml)*,1/3 szklanki brązowego cukru,6 sporych jajek,20 małych fig (u mnie 9 dużych),cukier puder do posypania.* nie miałam mleka kokosowego więc użyłam zwykłego i dodałam do całości szklankę wiórków kokosowych.Wykonanie :Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Foremkę o wymiarach 23 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. W dużym rondlu doprowadzić do wrzenia szklankę ryżu, wodę i połowę mleka (na tym etapie dodawałam również wiórki kokosowe). Po doprowadzeniu do wrzenia zmniejszyć ogień, przykryć i gotować aż całość płynu zostanie wchłonięta (około 20 minut). Odstawić z ognia do ostygnięcia.W tym czasie do miski wlać pozostałe mleko, dodać jajka i cukier i dokładnie zmiksować. Dodać ryż i dokładnie zmiksować. Wlać masę do przygotowanej blaszki. Pokroić figi na połówki i poukładać na wierzchu. Piec około 30-40 minut aż góra stanie się jasnobrązowa.


i kwiaty od Antosi