ßßß Cookit - przepis na Pudding ryżowy z figami

Pudding ryżowy z figami

nazwa

Wykonanie

Jakiś czas temu znalazłam przepis na tartę z migdałami i figami Jamiego Olivera – miałam problemy ze znalezieniem w sklepie ładnych fig – znalazłam i tartę zrobiłam – niestety jak dla mnie nie była to jakaś specjalna rewelacja. Kilka dni temu w sklepie natknęłam się na piękne figi i od razu zapałałam chęcią zakupu. Kupiłam i powstał problem – co tu z nimi przygotować… Przeszperałam książki, które posiadam i nic nie znalazłam. W sieci znalazłam dwie interesujące mnie propozycje – deser z czekoladą i figami oraz pudding ryżowy z figami. Zdecydowałam się na drugi ze względu na szybkość przygotowania i małą ilość składników. Nie miałam pod ręką mleka kokosowego więc wprowadziłam modyfikacje.
Przepis znalazłam na jednym z moich ulubionych blogów – Tarttelette . Przy okazji polecam książkę, której autorką jest właśnie autorka bloga. Książka dotyczy zasad fotografii i stylizacji jedzenia „ Plate to pixel ”
Składniki :
1 szklanka ryżu,
1 szklanka wody,
1 puszka mleczka kokosowego (400 ml)*,
1/3 szklanki brązowego cukru,
6 sporych jajek,
20 małych fig (u mnie 9 dużych),
cukier puder do posypania.
* nie miałam mleka kokosowego więc użyłam zwykłego i dodałam do całości szklankę wiórków kokosowych.
Wykonanie :
Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Foremkę o wymiarach 23 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. W dużym rondlu doprowadzić do wrzenia szklankę ryżu, wodę i połowę mleka (na tym etapie dodawałam również wiórki kokosowe). Po doprowadzeniu do wrzenia zmniejszyć ogień, przykryć i gotować aż całość płynu zostanie wchłonięta (około 20 minut). Odstawić z ognia do ostygnięcia.
W tym czasie do miski wlać pozostałe mleko, dodać jajka i cukier i dokładnie zmiksować. Dodać ryż i dokładnie zmiksować. Wlać masę do przygotowanej blaszki. Pokroić figi na połówki i poukładać na wierzchu. Piec około 30-40 minut aż góra stanie się jasnobrązowa.
i kwiaty od Antosi
Źródło:http://wypieczwymaluj.pl/?p=1651