ßßß Cookit - przepis na Mazurek dwuwarstowy – omdlenie teściowej ;-))

Mazurek dwuwarstowy – omdlenie teściowej ;-))

nazwa

Wykonanie

Składniki:
Ciasto :
4 żółtka,
pół szklanki cukru pudru,
50 dag mąki tortowej,
25 dag margaryny,
łyżeczka proszku do pieczenia.
Krem :
0,5 litra śmietanki,
pół szklanki cukru pudru
opakowanie śmietan fix
Karmel:
puszka słodkiego, skondensowanego mleka.
Przygotowanie:
Ciasto:
Ze składników zagnieść ciasto i upiec dwa dwa placki. Najlepsza jest forma prostokątna. Piec w temperaturze około 180 st C przez około 20, 30 min. UWAGA ciasto jest bardzo kruche.
Krem:
Kremówkę ubić z cukrem pudrem i paczką śmietan fix. Rozsmarować na pierwszym placku, położyć na niego drugi placek.
Karmel:
Do garnka włożyć puszkę słodkiego, skondensowanego mleka. Zalać ją wodą i gotować na wolnym ogniu 3 godziny. Po tym czasie i wystudzeniu puszki otworzyć. Rozsmarować gorący karmel na górnym placku i po bokach. Wierzch posypać posiekanymi drobno włoskimi orzechami.
*ja posypuję drobno posiekanymi orzechami i płatkami migdałowymi masę kremową a na karmelu układam całe migdały dla ozdoby.Ciasto najlepsze jest na drugi dzień, kiedy to pod wpływem karmelu i masy placki odpowiednio spulchnieją.
Ciasto jest bardzo kruche i nie należy się przejmować jeśli się złamie.
Źródło:http://wypieczwymaluj.pl/?p=2080