ßßß Cookit - przepis na Tartaletki z białą czekoladą i owocami

Tartaletki z białą czekoladą i owocami

nazwa

Wykonanie

Widziałam kilka wersji tego przepisu – z serkiem mascarpone. Ja postanowiłam wypróbować wersję z bitą śmietaną. Przepis pochodzi z jednej z moich ulubionych książek „ Czekolada – kuszące przepisy na ciasta, desery i inne słodkości „.
Camera
NIKON D90
Focal Length
50mm
Aperture
f/4
Exposure
1/60s
ISO
1000
Składniki :
ciasto
300 g mąki, plus dodatkowa ilość do posypania blatu,
4 łyżki drobnego cukru trzcinowego
200 g masła, pokrojonego na kawałki
2 żółtka,
2 łyżki zimnej wody,
2 łyżeczki pasty lub esencji waniliowej
syrop truskawkowy
50 g drobnego cukru trzcinowego
200 g truskawek, oczyszczonych z szypułek i drobno pokrojonych
1 łyżeczka esencji waniliowej
krem Chantilly
100 g białej czekolady grubo posiekanej
250 ml śmietany kremówki
150 g owoców (w oryginale truskawek)
od siebie dodałam śmietan -fix ponieważ krem nie chciał stężeć
Wykonanie :
Mąkę przesiać do dużej miski i wymieszać z cukrem. Dodać masło i ugnieść palcami do uzyskania grudkowatej konsystencji. Zrobić w środku wgłębienie i dodać pozostałe składniki. Dalej ugniatać palcami, aż ciasto będzie gładkie. Wyłożyć na oprószony mąką blat i uformować kulę. Przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na przynajmniej 30 minut.
Posmarować niewielką ilością masła 6 foremek na tartę o średnicy 10 cm (u mnie 4 o średnicy 12 cm). Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim foremki (ja wygniatałam foremki ciastem). Nakłuć spód każdej z nich i schładzać w lodówce 15 minut.
*Każdą foremkę z ciastem wyłożyć papierem do pieczenia i dociążyć fasolą. Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st. C (termoobieg 160 st C.) 8 – 10 minut lub do czasu aż ciasto ledwie stężeje. Usunąć papier oraz fasolę i piec jeszcze 4 – 5 minut lub do wyschnięcia i nabrania kruchości. Po wystygnięciu wyjąć z foremek.
* pominęłam te ceregiele i po prostu piekłam ciasto do momentu aż się zarumieniło i zrobiło kruche.
By przygotować syrop, wsypać cukier oraz truskawki do rondelka i podgrzewać na średnim ogniu do czasu aż owoce zmienią się w gęsty syrop. Dodać wanilię, wymieszać i odstawić do wystygnięcia.
Przygotować krem. Białą czekoladę stopić w żaroodpornej misce, ustawionej nad garnkiem z wrzącą wodą. Upewnić się, że dno miski nie dotyka wody. Studzić kilka minut. Tymczasem ubić śmietanę na delikatną pianę, przełożyć 1/4 do wystudzonej czekolady i wymieszać. Dodać resztę śmietany i lekko zamieszać (ponieważ u mnie krem był zbyt płynny dodałam śmietan-fix i ubiłam całość mikserem).
Na koniec spód każdego ciastka posmarować cienką warstwą syropu. Następnie posmarować kremem i udekorować owocami.
Źródło:http://wypieczwymaluj.pl/?p=2374