Wykonanie
Widziałam kilka wersji tego przepisu – z
serkiem mascarpone. Ja postanowiłam wypróbować wersję z
bitą śmietaną. Przepis pochodzi z jednej z moich ulubionych książek „
Czekolada – kuszące przepisy na ciasta, desery i inne słodkości „.

CameraNIKON D90Focal Length50mmAperturef/4Exposure1/60sISO1000Składniki :ciasto300 g
mąki, plus dodatkowa ilość do posypania blatu,4 łyżki drobnego
cukru trzcinowego200 g
masła, pokrojonego na kawałki2
żółtka,2 łyżki zimnej
wody,2 łyżeczki pasty lub esencji waniliowej
syrop truskawkowy50 g drobnego
cukru trzcinowego200 g
truskawek, oczyszczonych z szypułek i drobno pokrojonych1 łyżeczka esencji waniliowejkrem Chantilly100 g
białej czekolady grubo posiekanej250 ml
śmietany kremówki150 g
owoców (w oryginale
truskawek)od siebie dodałam
śmietan -fix ponieważ krem nie chciał stężećWykonanie :
Mąkę przesiać do dużej miski i wymieszać z
cukrem. Dodać
masło i ugnieść palcami do uzyskania grudkowatej konsystencji. Zrobić w środku wgłębienie i dodać pozostałe składniki. Dalej ugniatać palcami, aż ciasto będzie gładkie. Wyłożyć na oprószony
mąką blat i uformować kulę. Przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na przynajmniej 30 minut.Posmarować niewielką ilością
masła 6 foremek na tartę o średnicy 10 cm (u mnie 4 o średnicy 12 cm). Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim foremki (ja wygniatałam foremki
ciastem). Nakłuć spód każdej z nich i schładzać w lodówce 15 minut.*Każdą foremkę z
ciastem wyłożyć papierem do pieczenia i dociążyć
fasolą. Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st. C (termoobieg 160 st C.) 8 – 10 minut lub do czasu aż ciasto ledwie stężeje. Usunąć papier oraz
fasolę i piec jeszcze 4 – 5 minut lub do wyschnięcia i nabrania kruchości. Po wystygnięciu wyjąć z foremek.* pominęłam te ceregiele i po prostu piekłam ciasto do momentu aż się zarumieniło i zrobiło kruche.By przygotować
syrop, wsypać
cukier oraz
truskawki do rondelka i podgrzewać na średnim ogniu do czasu aż
owoce zmienią się w gęsty
syrop. Dodać
wanilię, wymieszać i odstawić do wystygnięcia.Przygotować krem.
Białą czekoladę stopić w żaroodpornej misce, ustawionej nad garnkiem z wrzącą
wodą. Upewnić się, że dno miski nie dotyka
wody. Studzić kilka minut. Tymczasem ubić
śmietanę na delikatną pianę, przełożyć 1/4 do wystudzonej
czekolady i wymieszać. Dodać resztę
śmietany i lekko zamieszać (ponieważ u mnie krem był zbyt płynny dodałam
śmietan-fix i ubiłam całość mikserem).Na koniec spód każdego
ciastka posmarować cienką warstwą
syropu. Następnie posmarować kremem i udekorować
owocami.