Wykonanie
Aby obniżyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 – podaje New England Journal of Medicine – należy zmienić kilka elementów stylu życia,
między innymi: utrzymać BMI poniżej 25, wprowadzić dietę bogatą w błonnik, zmniejszyć spożycie tłuszczów spożywając tłuszcze nienasycone zamiast produktów zawierających tłuszcze nasycone (głównie, produkty pochodzenia zwierzęcego), maksymalnie wyeliminować spożycie tzw. tłuszczów typu trans (znajdujących się głównie we wszelkiego rodzaju wypiekach, ciastach, pączkach, itp.)Dzisiaj, w deserze którego nawet nie trzeba piec, będziemy mogli spożyć wszystko co potrzebne nam do zmniejszania ryzyka zachorowania nie tylko na cukrzycę typu 2, ale też inne choroby cywilizacyjne. Ten sernik jest nie tylko smaczny, ale zawiera dobre tluszcze, dużo błonnika i wiele innych zdrowych składników. Przepis na serniczek otrzymałam od współpracującej z nami Agnieszki F., a uczestnicy ostatniej szkoły gotowania mogli go już nawet spróbować. Był pyszny!Składniki: Ciasto:2 szklanki
orzechów włoskich1/2 szklanki
wiórków kokosowych3-4 łyżki zmielonych na gęsto
daktyliszczypta
soli1 łyżka
soku z cytrynyWszystkie składniki zmiksować w robocie kuchennym. Masa nie powinna być idealnie gładka, ale ma być klejąca. Przygotowaną masę na dno tortownicy lub foremki do tarty.Masa serowa:2 szklanki
nerkowców (cashew) namoczonych co najmniej 4 godziny (zalać gorącą
wodą i zostawić na 4h lub całą noc).1 szklanka
wody i 1 łyżeczka agaru w proszku (gotować ok. 5 min)7 łyżek zmielonych na gęsto
daktyli3 łyżki karobu1 łyżeczka
wanilii1/4 szklanki
soku z cytrynyWszystko – oprócz
skrobii, agaru i
wody – zmiksować w blenderze lub robocie kuchennym na gładką masę. Do zmiksowanej masy dodać jedną z dwóch opcji masy serowej podanych poniżej:Opcja 1 – masa serowa – wersja ze
skrobią kukurydzianąZagotować
wodę z sokiem cytrynowym (zostawić około 1/2 szklanki
wody).Dorzucić
truskawki, dosłodzić
cukrem (około 4 duże łyżki, do smaku).Dolać
skrobię kukurydziną rozmieszaną w pół szklanki
wody.Gotować aż masa zgęstnieje, następnie dodać do masy w blenderze i zmiksować.Opcja 2 – masa serowa – wersja z agaremGotujemy
wodę, sok i
cukier z agarem, ok. 4 min,
potem dodajemy
owoce i gotujemy ok. 2-3 min. następnie dodajemy do masy w blenderze i miksujemy.Przygotowaną wg. powyższej receptury masę
serową wylewamy na wcześniej przygotowany spód i wstawiamy do lodówki, by wystygła.
Galaretka:
truskawki lub inne
owoce2 szklanki
wody1/4 – 1/3
soku z cytrynyok. 4 łyżki
brązowego cukru trzcinowego2 duże łyżki
skrobi kukurydzianej lub 2 łyżeczki agaruWszystkie składniki – prócz
owoców – gotujemy przez ok. 4 minuty. Na koniec dodajemy
owoce, czekamy aż wszystko nieco ostygnie i wylewamy na wcześniej przygotowany sernik.

Na Szkole Zdrowego Gotowania
