Wykonanie
Pewnie sobie pomyślicie, że teraz to już przesadziłam…Przyzwyczajeni jesteśmy do innego zestawu dań z
buraczkiem, ale nie zapominajmy o słodkiej stronie jego smaku. Połączenie go w przepisie z kwaskowatymi
malinami,
truskawkami i
jeżynami jest idealne. Możemy zrobić z tego szejk lub podać na śniadanie z
płatkami migdałowymi, pokrojonym
bananem i świeżymi
malinami.
Burak to zdrowe i niedoceniane warzywo. Zawiera bardzo silne przeciwutleniacze – betalainy, będące powodem jego intensywnego koloru. Przeciwutleniacze chronią nas przed rakotwórczym działaniem tzw. wolnych rodników. Poza tym
burak jest świetnym źródłem kwasu foliowego i składników mineralnych tj. żelazo, wapń, magnez, potas, mangan. Częste spożywanie
buraczków może wpłynąć na obniżenie poziomu cholesterolu we
krwi, regulację ciśnienia
krwi, zapobiec zwapnieniom naczyń krwionośnych i na poprawę krążenia. Myślę że te właściwości zmobilizują nas do przygody z
buraczkiem na codzień.
Składniki:1/2 pieczonego
buraczaka (pieczemy zawinięte w folii aluminiowej)ok. 1 szklanki mieszanki mrożonych
truskawek,
malin,
jagód i
jeżyn1/4 szklanki
migdałów obranych ze skórki
mleko roślinne (użyłam
kokosowe i
migdałowe)1 łyżeczka szaławi hiszpańskiej (chia seeds) opcjonalnie
Buraczek,
truskawki,
maliny,
jeżyny i
migdały miksujemy z
mlekiem w blenderze. Możemy wypić jako szejk albo podać z pokrojonymi
bananami, świeżymi
malinami i
płatkami migdałowymi lub użyć jako polewę do
kasz lub granoli.