Wykonanie
Deserek marzenie, skarbnica różnokolorowych antocjanowów (barwników), które są jak najbardziej pożądane w naszej diecie bo np. wspomagają nasz organizm w walce z
rakiem neutralizujac działanie wolnych rodników, wpływają na poprawę wzroku, kondycję naczyń krwionośnych, poprawiają stan naszej skóry. Wymieniać można by długo najlepiej jednak porostu deserek zrobić i zjeść z pyszną
śmietanką z
migdałów. Polecamy. PYCHOTKA.Składniki:Różnego rodzaju
jagodowe czyli
jagodyjeżynymalinytruskawkiŚmietanka z
migdałów powstała z okazji ostatniego przedwakacyjnego spotkania Szkoły Gotowania – Zdrowie Na Talerzu. Przepis bajecznie prosty wymaga jednak wcześniejszego planowania.Ok. 1 szkalnki
migdałów, moczymy w wodzie przez 24 godziny. Potym czasie wylewamy
wodę w której się moczyły, zalewamy gorącą
wodą i czekamy aż
woda ostygnie, wtedy dopiero zabieramy się do „obierania” a raczej wyciskania
migdałów które wręcz „wyskakakują ze skóry”.Obrane
migdały wsypujemy do blendera i miksujemy z
mlekiem kokosowym. Dodajemy do smaku odrobinę
soli,
miód i
sok z cytryny. W rezultacie mamy super
śmietankową śmietankę i to bez cholesterolu! PYCHA!!!
Foto M. Bojko