Wykonanie
Soja jest bogatym źródłem pełnowartościowego
białka roślinnego – zawiera wszystkie podstawowe aminokwasy. Ziarna soi zawierają również cenne tłuszcze – głównie wielonienasycone, błonnik oraz
skrobię. Jest bogatym źródłem witamin z grupy B: B1, B2, B6 oraz PP. Zawiera również witaminę K, E, A, i C. Jest dobrym źródłem łatwo przyswajalnego żelaza. Zawiera też kwas foliowy, beta karoten, wapń, fosfor, cynk, magnez, jod oraz składniki bioaktywne takie jak lecytyna i izoflawony. Wykazuje działanie zasadotwórcze.Więc nie pozostaje nam nic innego jak zrobić coś z tych wspaniałych ziaren – np.
serek tofu, który może być bazą czy dodatkiem do wielu innych potraw.

Składniki:
Mleko sojowe domowej roboty* (ja zwykle robię z około 7 szklanek)2
cytrynyWykonanie:
Mleko doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia i dodajemy sok z dwóch
cytryn (mieszanina zaczyna się rozwarstwiać).Po 20-30 minutach, gdy trochę ostygnie wylewamy mieszankę na gęste sito wyłożone gazą lub bawełnianą ściereczką i pozostawiamy do momentu, aż odcieknie nadmiar płynu.*Przepis na domowe
mleko sojowe: albo na filmieSkładniki:2 szklanki całych ziaren soi
wodaWykonanie:
Soję zalewamy trzykrotnie większą ilością
wody i odstawiamy (najlepiej na noc), aby napęczniała.Rano odlewamy
wodę, płuczemy ziarno i zalewamy 3 szklankami świeżej
wody. Całość miksujemy na gładką masę.W dużym garnku gotujemy 10 szklanek
wody. Do gotującej
wody wlewamy zmiksowaną
soję i całość doprowadzamy do wrzenia.Otrzymane
mleko przecedzamy przez sito o drobnych oczkach.Do
mleka można dodać łyżkę
miodu, zmiksowanego
banana lub doprawić
wanilią. Z przepisu wychodzi około 14 szklanek
mleka (3,5 litra).Przepis został opublikowany w kwartalniku „Zdrowie z wyboru” nr 39 dotyczącym tematu osteoporozy.