ßßß
Składniki:Mleko sojowe domowej roboty* (ja zwykle robię z około 7 szklanek)2 cytrynyWykonanie:Mleko doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia i dodajemy sok z dwóch cytryn (mieszanina zaczyna się rozwarstwiać).Po 20-30 minutach, gdy trochę ostygnie wylewamy mieszankę na gęste sito wyłożone gazą lub bawełnianą ściereczką i pozostawiamy do momentu, aż odcieknie nadmiar płynu.*Przepis na domowe mleko sojowe: albo na filmieSkładniki:2 szklanki całych ziaren soiwodaWykonanie:Soję zalewamy trzykrotnie większą ilością wody i odstawiamy (najlepiej na noc), aby napęczniała.Rano odlewamy wodę, płuczemy ziarno i zalewamy 3 szklankami świeżej wody. Całość miksujemy na gładką masę.W dużym garnku gotujemy 10 szklanek wody. Do gotującej wody wlewamy zmiksowaną soję i całość doprowadzamy do wrzenia.Otrzymane mleko przecedzamy przez sito o drobnych oczkach.Do mleka można dodać łyżkę miodu, zmiksowanego banana lub doprawić wanilią. Z przepisu wychodzi około 14 szklanek mleka (3,5 litra).Przepis został opublikowany w kwartalniku „Zdrowie z wyboru” nr 39 dotyczącym tematu osteoporozy.