Wykonanie
„Badania wykazały, że częste spożywanie
orzechów obniża ryzyko zachorowania na inne choroby przewlekłe, takie jak cukrzyca, zespół metaboliczny, nadciśnienie, a nawet osteoporoza”.„Spożywanie
owoców i warzyw powiązane jest z niższym
ryzkiem chorób układu krążenia. Oprócz tego, że
owoce i warzywa przyczyniają się do obniżenia poziomu cholesterolu ze względu na stosunkowo dużą zawartość błonnika, są one również bogatymi źródłami takich związków odżywczych jak witamina C i kwas foliowy, beta karoten i potas”. (dr Roman Pawlak „Zdrowe odżywianie bez tajemnic”)

Składniki:4-5 szklanek zielonych listków (np.
jarmuż,
szpinak,
botwinka, swiss chard, aragula, liście
gorczycy)1 kilka świeżych lub z puszki
mandarynekokoło 1/3 szklanki
suszonych żurawinokoło 1/3 szklanki płatkow
migdałowych1/4 szklanki
oliwy z oliwek1/4 szklanki
soku z cytryny2 łyżki
miodu lub agaweszczypta
soliW misce mieszamy liście i
owoce oraz
płatki migdałowe.W w szklance lub mikserze miksujemy razem
oliwę,
sok cytrynowy,
miód. Polewamy
sałatę. Mieszamy. Smacznego!