Wykonanie
Jak niektóre źródła, pierwszy hamburger powstał w Ameryce i oczywiście był zrobiony z
mięsa. Ta nazwa obecnie jest tak popularna, że teraz to już nie wypada powiedzieć kotlet, prawda?Prezentuję więc dzisiaj wspaniałe hamburgery z
soczewicy. Czy już takie robiliście? Ale to nie koniec, do tego jeszcze domowej roboty mięciutkie z delikatnie chrupiącą skórką, mimo że
razowe, bułeczki. Przepis na bułeczki już wkrótce.

Składniki:1 szklanka
soczewicy1 szklanka
nasion słonecznika zmielonych z
wodą na krem1 mała
czerwona cebulka pokrojona w kosteczkę2 ząbki
czosnku, kroimy w kosteczkę
sól,
pieprz1 szklanka
płatków owsianych błyskawicznych20 dkg
pieczarek kroimy w kostkę i smażymyWykonanie:
Soczewicę gotujemy w 2 szklankach osolonej
wody. Po ugotowaniu rozdrabniamy widelcem i dokładnie mieszamy z resztą składników.Formujemy hamburgery obtaczamy w
bułce tartej lub zmielonym siemieniu lnianym i smażymy.



