ßßß Cookit - przepis na Owsiane placuszki ze szparagami i ricottą

Owsiane placuszki ze szparagami i ricottą

nazwa

Wykonanie

Czas nadchodzącej sesji zawsze oznacza wielkie gotowanie i eksperymenty kulinarne. Nie ma to jak zacząć je od śniadania. Oto i są owsiane placuszki z dodatkiem czosnku, zielonych szparagów serka ricotta i prażonego słonecznika. Zdrowo, pożywnie i w 15 minut. Idealne śniadanie na leniwą sobotę lub niedzielę. Możecie pominąć jajko zastępując je mielonym siemieniem lnianym.
***
Oatmeal pancakes with asparagus and ricotta
Time of forthcoming universities exams is always full of great cooking and culinary experiments . The best to start it from breakfast . Here it is oatmeal pancakes with garlic,green asparagus, ricotta cheese and roasted sunflower. Healthy, tasty and ready in 15 minutes . The perfect breakfast on a lazy Saturday or Sunday. You can skip the egg replacing it with ground flax seeds .
czas przygotowania: ok. 15 minut
Czego potrzebujesz na 1 porcję?
1/2 szkl tradycyjnych płatków owsianych
1 jajko
2 łyżki wody
1 ząbek czosnku, zmiażdżony
4 szparagi, umyte i pokrojone w małe kawałki (twarde końcówki usuwamy)
1 łyżka ziaren słonecznika
oliwa do smażenia
sól, pieprz
Co teraz?
1. Uprażyć słonecznik na suchej patelni.
2. Następnie dodać oliwę i podsmażyć szparagi ok. 5 minut.
3. Wymieszać płatki, jajko, wodę, czosnek, sól, pieprz i dodać usmażone szparagi.
4. Smażyć placki na odrobinie oliwy lub bez tłuszczu na teflonowej patelni. Z każdej strony ok. 4 minuty.
5. Wyłożyć je na talerz, dekorować ricottą i uprażonymi ziarnami słonecznika.
***
Oatmeal pancakes with asparagus and ricotta
preparation time: 15 minutes
What do you need for one serving ?
1/2 glass of traditional oatmeal
1 egg
2 tablespoons water
1 clove garlic, crushed
4 asparagus, washed and cut into small pieces(hard ends removed)
1 tablespoon of sunflower seeds
olive oil for frying
salt and pepper
What now?
1 Roast sunflower in a dry frying pan .
2 Then add the olive oil and fry the asparagus about 5 minutes.
3 Mix oatmeal,egg, water, garlic, salt and pepper and add the fried asparagus .
4 Fry pancakes in a little olive oil or on non- fat Teflon pan. On each side for about 4 minutes.
5 Put them on a plate, garnish with ricotta and roasted sunflower seeds .
Źródło:http://alkitchen.blogspot.com/2013/06/owsiane-placuszki-ze-szparagami-i.html