ßßß
Czas nadchodzącej sesji zawsze oznacza wielkie gotowanie i eksperymenty kulinarne. Nie ma to jak zacząć je od śniadania. Oto i są owsiane placuszki z dodatkiem czosnku, zielonych szparagów serka ricotta i prażonego słonecznika. Zdrowo, pożywnie i w 15 minut. Idealne śniadanie na leniwą sobotę lub niedzielę. Możecie pominąć jajko zastępując je mielonym siemieniem lnianym.***Oatmeal pancakes with asparagus and ricottaTime of forthcoming universities exams is always full of great cooking and culinary experiments . The best to start it from breakfast . Here it is oatmeal pancakes with garlic,green asparagus, ricotta cheese and roasted sunflower. Healthy, tasty and ready in 15 minutes . The perfect breakfast on a lazy Saturday or Sunday. You can skip the egg replacing it with ground flax seeds .
czas przygotowania: ok. 15 minutCzego potrzebujesz na 1 porcję?1/2 szkl tradycyjnych płatków owsianych1 jajko2 łyżki wody1 ząbek czosnku, zmiażdżony4 szparagi, umyte i pokrojone w małe kawałki (twarde końcówki usuwamy)1 łyżka ziaren słonecznikaoliwa do smażeniasól, pieprzCo teraz?1. Uprażyć słonecznik na suchej patelni.2. Następnie dodać oliwę i podsmażyć szparagi ok. 5 minut.3. Wymieszać płatki, jajko, wodę, czosnek, sól, pieprz i dodać usmażone szparagi.4. Smażyć placki na odrobinie oliwy lub bez tłuszczu na teflonowej patelni. Z każdej strony ok. 4 minuty.5. Wyłożyć je na talerz, dekorować ricottą i uprażonymi ziarnami słonecznika.***Oatmeal pancakes with asparagus and ricottapreparation time: 15 minutesWhat do you need for one serving ?1/2 glass of traditional oatmeal1 egg2 tablespoons water1 clove garlic, crushed4 asparagus, washed and cut into small pieces(hard ends removed)1 tablespoon of sunflower seedsolive oil for fryingsalt and pepperWhat now?1 Roast sunflower in a dry frying pan .2 Then add the olive oil and fry the asparagus about 5 minutes.3 Mix oatmeal,egg, water, garlic, salt and pepper and add the fried asparagus .4 Fry pancakes in a little olive oil or on non- fat Teflon pan. On each side for about 4 minutes.5 Put them on a plate, garnish with ricotta and roasted sunflower seeds .