Wykonanie
poniedziałek, 1 Sierpień 2011, autor: blue_megi, 3 Komentarzy »Po raz pierwszy kupiłam
tofu i muszę z przykrością stwierdzić, że ani trochę mi nie smakuje. W marynacie jest zdecydowanie lepsze, ale raczej nie zostanę jego fanką.Wykorzystałam
tofu do warzywnych szaszłyków i o dziwo wszystkim smakowało. Podaję więc lekko zmodyfikowany przepis z bloga Lekkiej .
Składniki:250 g twardego
tofu1 mała
czerwona papryka1 mała
cukiniakilkanaście małych
pieczarekmarynata:sok i skórka starta z połówki
cytryny1 zgnieciony ząbek
czosnkułyżeczka
ziół prowansalskich2 łyżki
oliwySer kroimy w kostkę i wkładamy do miseczki. Mieszamy składniki marynaty i zalewamy
ser. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na pół godziny.
Pieczarki myjemy i osuszamy.Możemy je przekroić na połówki.
Cukinię obieramy i kroimy w kostkę.
Paprykę kroimy i wrzucamy na 5 minut do wrzątku a następnie hartujemy zimną
wodą.Nadziewamy na patyczki do szaszłyków po kolei
cukinię,
paprykę,
tofu i
pieczarki. Smarujemy pozostałą marynatą. Nastawiamy piekarnik na funkcję grilla. Opiekamy szaszłyki około 10 minut.