ßßß Cookit - przepis na Sałatka z truskawkami

Sałatka z truskawkami

nazwa

Wykonanie

piątek, 15 Czerwiec 2012, autor: blue_megi, 2 Komentarzy »
Dziś kilka słów o occie balsamicznym. Mało popularny w naszej kuchni i często nie wiemy do czego można go użyć. Powstaje z zagęszczonego moszczu winogronowego poddanego długotrwałemu dojrzewaniu w drewnianych beczkach. O prawie czarnym kolorze, gęstej konsystencji i słodko-kwaśnym smaku, ocet balsamiczny jest dodatkiem do sałatek, sosów, marynat i różnych dań kuchni włoskiej, a także do owoców i deserów.
Na początku miesiąca otrzymałam do wypróbowania powstającą na bazie octu balsamicznego z Modeny glassę balsamiczną Monini . Produkt ten idealnie nadaje się do zdobienia gotowych potraw, ponieważ jest gęstszy i łagodniejszy od tradycyjnego octu balsamicznego. Dzięki głębokiej słodyczy i kwaskowej nucie oraz wysokiej konsystencji idealnie doprawia oraz dekoruje czerwone mięsa i dziczyznę, sałaty i rukolę oraz sery grana padano czy parmigiano. Doskonały do deserów, zwłaszcza truskawek i lodów. W wyjątkowo prosty sposób nadaje potrawom ciekawy smak nie dodając zbyt wiele kalorii czy tłuszczu.
U mnie udekorował i dodał smaku sałatce ze świeżego szpinaku, mozzarelli i truskawek.
Składniki:
garść liści szpinaku
kilka truskawek
kilka plastrów mozzarelli
glassa balsamiczna Monini
Liście szpinaku płuczemy i osuszamy. Truskawki myjemy i kroimy na ćwiartki lub połówki. Na talerzu układamy kolejno liście szpinaku, mozzarellę i truskawki. Skrapiamy glassą balsamiczną.
Do tej sałatki możemy również przygotować taki sos: łyżkę konfitury truskawkowej mieszamy z łyżką oliwy i łyżeczką octu balsamicznego.
Źródło:http://www.rogalikblog.pl/przepisy/salatki/salatka-z-mlodym-szpinakiem-i-truskawkami