Wykonanie
piątek, 15 Czerwiec 2012, autor: blue_megi, 2 Komentarzy »Dziś kilka słów o occie balsamicznym. Mało popularny w naszej kuchni i często nie wiemy do czego można go użyć. Powstaje z zagęszczonego moszczu
winogronowego poddanego długotrwałemu dojrzewaniu w drewnianych beczkach. O prawie czarnym kolorze, gęstej konsystencji i słodko-kwaśnym smaku,
ocet balsamiczny jest dodatkiem do sałatek,
sosów, marynat i różnych dań kuchni włoskiej, a także do
owoców i deserów.

Na początku miesiąca otrzymałam do wypróbowania powstającą na bazie
octu balsamicznego z Modeny glassę balsamiczną
Monini . Produkt ten idealnie nadaje się do zdobienia gotowych potraw, ponieważ jest gęstszy i łagodniejszy od tradycyjnego
octu balsamicznego. Dzięki głębokiej
słodyczy i kwaskowej nucie oraz wysokiej konsystencji idealnie doprawia oraz dekoruje czerwone
mięsa i
dziczyznę,
sałaty i
rukolę oraz
sery grana padano czy parmigiano. Doskonały do deserów, zwłaszcza
truskawek i
lodów. W wyjątkowo prosty sposób nadaje potrawom ciekawy smak nie dodając zbyt wiele kalorii czy tłuszczu.U mnie udekorował i dodał smaku
sałatce ze
świeżego szpinaku,
mozzarelli i
truskawek.Składniki:garść liści
szpinakukilka
truskawekkilka plastrów
mozzarelliglassa balsamiczna
MoniniLiście
szpinaku płuczemy i osuszamy.
Truskawki myjemy i kroimy na ćwiartki lub połówki. Na talerzu układamy kolejno liście
szpinaku,
mozzarellę i
truskawki. Skrapiamy glassą balsamiczną.Do tej sałatki możemy również przygotować taki sos: łyżkę
konfitury truskawkowej mieszamy z łyżką
oliwy i łyżeczką
octu balsamicznego.