ßßß Cookit - przepis na Łosoś z brokułami i smardzami

Łosoś z brokułami i smardzami

nazwa

Wykonanie

czwartek, 30 Styczeń 2014, autor: blue_megi, 4 Komentarzy »
Pieczony łosoś na pysznych warzywach. Do tego śmietanowy sos z nutką cytryny. Polecam.
Składniki:
40 dag filetu z łososia (ze skórą)
nieduży brokuł
10 smardzów lub innych grzybów
łyżka soku z cytryny
4 łyżki słodkiej śmietanki
2 szalotki
2 łyżki oliwy
pół łyżeczki suszonego tymianku
szczypior
sól i pieprz
Filet kroimy na dwa kawałki. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Posypujemy łososia solą i pieprzem i obsmażamy z obydwu stron po około 30 sekund. Przekładamy łososia na talerz żaroodporny lub na natłuszczoną blaszkę do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 230 stopni piekarnika. Po 8 minutach łosoś jest gotowy.
Szalotki obieramy i drobno siekamy.
Na tej samej patelni smażymy szalotki i tymianek. Gdy cebula się zezłoci wrzucamy grzyby i pokrojone na różyczki brokuły. Mieszamy, smażąc jeszcze chwilkę i dolewamy 1/3 szklanki wody oraz sok z cytryny. Przykrywamy pokrywką i dusimy 15 minut. Dodajemy śmietankę. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy pokrojony szczypior.
Na talerzu układamy brokuły ze smardzami, dodajemy trochę sosu. Na wierzch kładziemy łososia. Smacznego!
Źródło:http://www.rogalikblog.pl/przepisy/ryby/losos-z-brokulami-i-smardzami