ßßß
Składniki na ciasto:200 gram mąki pszennej razowej200 gram mąki żytniej razowejłyżeczka soliszklanka wody1 łyżka cukru40 dag drożdży świeżych lub opakowanie suchychdodatkowe 3 łyżki mąki (jeśli używamy świeżych drożdży)2 łyżki oliwyMąki mieszamy z solą. Podgrzewamy wodę (ma być ciepła ale nie gorąca), dodajemy łyżkę cukru, pokruszone świeże drożdże oraz 3 łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut, aż się spieni. Wlewamy do mąki i mieszamy z 2 łyżkami oliwy. Wyrabiamy dokładnie, aż ciasto będzie elastyczne i odstawiamy na 1,5 – 2 godziny, aż podwoi objętość.Jeśli używamy suchych drożdży: mąki mieszamy z solą i suchymi drożdżami. Dodajemy ciepłą wodę wymieszaną z cukrem oraz 2 łyżki oliwy. Wyrabiamy dokładnie, aż ciasto będzie elastyczne i odstawiamy na 1,5 – 2 godziny, aż podwoi objętość.W międzyczasie przygotowujemy sos z:2 łyżek koncentratu pomidorowego4 łyżek oliwyłyżki ziół prowansalskichsoli i pieprzu (do smaku)Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na dwie części. Rozwałkowujemy cienko. Układamy na blaszce przykrytej papierem do pieczenia. Smarujemy wierzch ciasto sosem pomidorowym i rozkładamy przygotowane wcześniej, pokrojone dodatki. Posypujemy startym serem i wkładamy na 12-15 minut do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni.Jeśli jednak nie macie tyle czasu, możecie po prostu skorzystać z telefonu i wybrać pizzę na zamówienieSmacznego!