ßßß Cookit - przepis na Paluszki serowe z makiem

Paluszki serowe z makiem

nazwa

Wykonanie

poniedziałek, 17 Maj 2010, autor: blue_megi, Brak Komentarzy »
Doskonały, chrupiący dodatek do herbaty lub piwa.
Składniki:
25 dag mąki pszennej
25 dag twarogu
25 dag margaryny lub masła
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
1 żółtko
2 łyżki mleka
mak do posypania
tłuszcz do posmarowania blaszki
Margarynę lub masło posiekać, posypać przesianą mąką, solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Dodać twaróg. Wyrobić ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na 1 godzinę do lodówki. Stolnicę oprószyć mąką, rozwałkować ciasto na grubość około 1,5cm, pokroić na paski. Żółtko wymieszać z mlekiem, posmarować paski ciasta, posypać makiem, docisnąć ziarenka i skręcić w spiralki. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni, posmarować blaszkę tłuszczem. Paluszki poukładać na blaszce w niewielkich odstępach i jeszcze raz posmarować pozostałym żółtkiem z mlekiem. Piec około 20 minut.
Źródło:http://www.rogalikblog.pl/przepisy/pieczywo/paluszki-serowe-z-makiem