ßßß
Składniki:25 dag mąki pszennej25 dag twarogu25 dag margaryny lub masłasólpieprzgałka muszkatołowa1 żółtko2 łyżki mlekamak do posypaniatłuszcz do posmarowania blaszkiMargarynę lub masło posiekać, posypać przesianą mąką, solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Dodać twaróg. Wyrobić ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na 1 godzinę do lodówki. Stolnicę oprószyć mąką, rozwałkować ciasto na grubość około 1,5cm, pokroić na paski. Żółtko wymieszać z mlekiem, posmarować paski ciasta, posypać makiem, docisnąć ziarenka i skręcić w spiralki. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni, posmarować blaszkę tłuszczem. Paluszki poukładać na blaszce w niewielkich odstępach i jeszcze raz posmarować pozostałym żółtkiem z mlekiem. Piec około 20 minut.