Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 3SkładnikLogo Ilość Czego
płatki owsiane 2 szklanek
olej 0.7 szklanek
miód 0.25 szklanek
sól 1 łyżek deserowych
woda 5 szklanek
drożdże 125 gramów
kiełki pszenicy 0.5 szklanek
mąka pszenna 2 szklanekWykonanie:
Płatki owsiane,
olej,
miód,
sól, 2 szklanki gorącej
wody wymieszać w dużej misce, a następnie dodać 2 szklanki zimnej
wody i dobrze wymieszać.
Drożdże rozpuścić w 1/2 szklanki ciepłej
wody i pozostawić na 10 minut, po czym dodać do wcześniej zrobionej masy i dobrze wymieszać. Dodać
kiełki i
mąkę i mieszać tak długo, aż wystąpią trudności w mieszaniu, następnie przełożyć na stolnicę posypaną
mąkę. Ugniatać dosypując
mąki. Przełożyć do wysmarowanego tłuszczem rondla. Pozostawić w cieple, aby ciasto wyrosło. Wyłożyć ciasto na stolnicę i włożyć do wysmarowanej tłuszczem brytfanki na około połowę jej wysokości. Pozwolić aby ciasto wyrosło i zrównało się z górną powierzchnią brytfanki. Piec w temperaturze 210 stopni C przez 60 minut.
Pieczywo weg.Potrawy mączne weg.Komentarze:Autor: GosiaData: 2011-03-12Wszystko ok ale trzeba z kilogram
mąki na taką ilość
wody a nie jak piszą 2 szklanki. Ale chlebek pychaAutor: aniaData: 2011-01-13Niestety z przykrością stwierdzam że nie wyszedł mi
chleb !!! mimo iż ściśle stosowałam się do wskazówek :-(Autor: FloressData: 2009-04-29bardzo dobry, nie za suchyAutor: Scully16Data: 2009-04-14fajny chrupekDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: