ßßß Cookit - przepis na Chleb owsiany

Chleb owsiany

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 8
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 3
Składnik
Logo Ilość Czego
płatki owsiane 2 szklanek
olej 0.7 szklanek
miód 0.25 szklanek
sól 1 łyżek deserowych
woda 5 szklanek
drożdże 125 gramów
kiełki pszenicy 0.5 szklanek
mąka pszenna 2 szklanek
Wykonanie:
Płatki owsiane, olej, miód, sól, 2 szklanki gorącej wody wymieszać w dużej misce, a następnie dodać 2 szklanki zimnej wody i dobrze wymieszać. Drożdże rozpuścić w 1/2 szklanki ciepłej wody i pozostawić na 10 minut, po czym dodać do wcześniej zrobionej masy i dobrze wymieszać. Dodać kiełki i mąkę i mieszać tak długo, aż wystąpią trudności w mieszaniu, następnie przełożyć na stolnicę posypaną mąkę. Ugniatać dosypując mąki. Przełożyć do wysmarowanego tłuszczem rondla. Pozostawić w cieple, aby ciasto wyrosło. Wyłożyć ciasto na stolnicę i włożyć do wysmarowanej tłuszczem brytfanki na około połowę jej wysokości. Pozwolić aby ciasto wyrosło i zrównało się z górną powierzchnią brytfanki. Piec w temperaturze 210 stopni C przez 60 minut.
Pieczywo weg.
Potrawy mączne weg.
Komentarze:
Autor: Gosia
Data: 2011-03-12
Wszystko ok ale trzeba z kilogram mąki na taką ilość wody a nie jak piszą 2 szklanki. Ale chlebek pycha
Autor: ania
Data: 2011-01-13
Niestety z przykrością stwierdzam że nie wyszedł mi chleb !!! mimo iż ściśle stosowałam się do wskazówek :-(
Autor: Floress
Data: 2009-04-29
bardzo dobry, nie za suchy
Autor: Scully16
Data: 2009-04-14
fajny chrupek
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/606/Chleb-owsiany