Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 15 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
mak 2 szklanek
mąka ziemniaczana 6 łyżek stołowych
cukier 2 szklanek
jajko 13 sztuk
cukier waniliowy 1 sztuk
zapach rumowy 1 sztuk
margaryna 1 łyżek stołowych
bułka tarta 1 łyżek stołowychWykonanie:
Mak umyć, sparzyć wrzątkiem, osączyć i zemleć przez sito o małych otworach.
Żółtka ucierać z
cukrem,
cukrem waniliowym i
zapachem rumowym na puszystą masę. Stopniowo dodawać
mąkę i zmielony
mak.
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą
makową. Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem, posypać
tartą bułką i przelać do niej ciasto. Piec 1 godz. w temp. 190 st.C. Po ostudzeniu ciasto można polać lukrem lub
polewą czekoladową.Ciasta i DeseryDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: