ßßß Cookit - przepis na Ucierane z makiem

Ucierane z makiem

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 15 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
mak 2 szklanek
mąka ziemniaczana 6 łyżek stołowych
cukier 2 szklanek
jajko 13 sztuk
cukier waniliowy 1 sztuk
zapach rumowy 1 sztuk
margaryna 1 łyżek stołowych
bułka tarta 1 łyżek stołowych
Wykonanie:
Mak umyć, sparzyć wrzątkiem, osączyć i zemleć przez sito o małych otworach. Żółtka ucierać z cukrem, cukrem waniliowym i zapachem rumowym na puszystą masę. Stopniowo dodawać mąkę i zmielony mak. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą makową. Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem, posypać tartą bułką i przelać do niej ciasto. Piec 1 godz. w temp. 190 st.C. Po ostudzeniu ciasto można polać lukrem lub polewą czekoladową.
Ciasta i Desery
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/41/Ucierane-z-makiem