ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 10(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomąka 350 gramówcukier puder 3 łyżek stołowychmargaryna 200 gramówjabłka 1 kilogramówmasło 70 gramówmąka 3 łyżek stołowychsok z cytryny 1 łyżek stołowychCynamon 1 łyżek deserowychcukier 150 gramówWykonanie:Ciasto: margarynę zmiksować z połową cukru pudru oraz połową mąki i 3 łyżkami zimnej wody, dodać resztę mąki i zagnieść, zawinąć w folię i włożyć na 45 minut do lodówki.Oczyszczone jabłka pokroić w plasterki, a z 3łyżek mąki, soku z cytryny, cynamonu, 70g masła i 150g cukru zagnieść kruszonkę. W płaskim naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem i obsypanym bułką tartą, równą warstwą rozłożyć jabłka i posypać kruszonką. Brzeg naczynia posmarować wodą i przykryć naczynie rozwałkowanym krążkiem ciasta. Nadmiar ciasta obciąć równo z brzegiem i wykorzystać do przybrania. Po środku zrobić otwór, aby para mogła swobodnie uchodzić. Piec 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: