ßßß Cookit - przepis na Sernik z morelami

Sernik z morelami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 12
(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
ser zmielony 1 kilogramów
masło 0,5 kostek
jajka 4 sztuk
budyń waniliowy 1 sztuk
olejek cytrynowy 5 krople
kasza manna 2 łyżek stołowych
morele z puszki 1 sztuk
żelatyna 1 łyżek deserowych
melisa, listki według uznania
Wykonanie:
Masło stopić i ostudzić. Jajka utrzeć z cukrem na kremową masę, stopniowo dolewając przestudzone masło. Nie przerywając ucierania dodawać twaróg i proszek budyniowy. Na końcu dodać aromat i kaszę manną. Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Przełożyć do średniej tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia i wyrównać. Osaczone owoce ułożyć na cieście. Piec ok. 60 minut w 175 stopniach. Jeśli wierzch zanadto brązowieje, można po 30 minutach przykryć sernik folią aluminiową.
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. Szklankę soku morelowego wlać do rondelka, lekko podgrzać, dodać żelatynę i gotować na małym ogniu, aż żelatyna się rozpuści, wystudzić. Tężejącą galaretką skropić owoce na zimnym serniku i odstawić do zastygnięcia. Przed podaniem brzeg sernika oprószyć cukrem pudrem i udekorować listkami melisy.
Uwagi:
Morele można zastąpić brzoskwiniami.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/4908/Sernik-z-morelami