ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegoser zmielony 1 kilogramówmasło 0,5 kostekjajka 4 sztukbudyń waniliowy 1 sztukolejek cytrynowy 5 kroplekasza manna 2 łyżek stołowychmorele z puszki 1 sztukżelatyna 1 łyżek deserowychmelisa, listki według uznaniaWykonanie:Masło stopić i ostudzić. Jajka utrzeć z cukrem na kremową masę, stopniowo dolewając przestudzone masło. Nie przerywając ucierania dodawać twaróg i proszek budyniowy. Na końcu dodać aromat i kaszę manną. Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Przełożyć do średniej tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia i wyrównać. Osaczone owoce ułożyć na cieście. Piec ok. 60 minut w 175 stopniach. Jeśli wierzch zanadto brązowieje, można po 30 minutach przykryć sernik folią aluminiową.Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. Szklankę soku morelowego wlać do rondelka, lekko podgrzać, dodać żelatynę i gotować na małym ogniu, aż żelatyna się rozpuści, wystudzić. Tężejącą galaretką skropić owoce na zimnym serniku i odstawić do zastygnięcia. Przed podaniem brzeg sernika oprószyć cukrem pudrem i udekorować listkami melisy.Uwagi:Morele można zastąpić brzoskwiniami.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: