Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
ser zmielony 1 kilogramów
masło 0,5 kostek
jajka 4 sztuk
budyń waniliowy 1 sztuk
olejek cytrynowy 5 krople
kasza manna 2 łyżek stołowych
morele z puszki 1 sztuk
żelatyna 1 łyżek deserowych
melisa, listki według uznaniaWykonanie:
Masło stopić i ostudzić.
Jajka utrzeć z
cukrem na kremową masę, stopniowo dolewając przestudzone
masło. Nie przerywając ucierania dodawać
twaróg i proszek budyniowy. Na końcu dodać aromat i
kaszę manną. Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Przełożyć do średniej tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia i wyrównać. Osaczone
owoce ułożyć na cieście. Piec ok. 60 minut w 175 stopniach. Jeśli wierzch zanadto brązowieje, można po 30 minutach przykryć sernik folią aluminiową.
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej
wody. Szklankę
soku morelowego wlać do rondelka, lekko podgrzać, dodać
żelatynę i gotować na małym ogniu, aż
żelatyna się rozpuści, wystudzić. Tężejącą
galaretką skropić
owoce na zimnym serniku i odstawić do zastygnięcia. Przed podaniem brzeg sernika oprószyć
cukrem pudrem i udekorować listkami
melisy.Uwagi:
Morele można zastąpić
brzoskwiniami.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: