Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 10(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 200 gramów
masło 180 gramów
sól 1 szczypta
jajka 5 sztuk
śmietana bita 2 szklanek
mandarynki w
syropie 150 gramów
cukier puder według uznaniaWykonanie:Zagotować szklankę
wody z
solą. Do wrzącej dodać
masło, a gdy się rozpuści, dodać przesianą
mąkę. Mieszać, aż ciasto stanie się gęste, lśniące i zacznie odstawać od ścianek naczynia. Odstawić z ognia i nie przerywając mieszania, wbijać po
jajku. Z ciasta łyżka formować ptysie i układać je na wyścielonej papierem do pieczenia blasze. Piec ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Gdy ostygną, każdy przekroić, napełnić
bita śmietaną i
mandarynkami. Przykryć odciętą częścią i oprószyć
cukrem pudrem.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: