Wykonanie
« Powrót  
Podstawowe ciasto krucheDodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 10(z pieczeniem / smażeniem): 35 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 1,5 szklanek
cukier puder 0,25 szklanek
żółtka 2 sztuk
margaryna 0,5 kostekWykonanie:Na stolnicy posiekać nożem
mąkę z
margaryną. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto (nie wyrabiać długo, bo stwardnieje). Wylepić formę lub małe foremki i piec w temperaturze 190-200 stopni na złoty kolor, ok. 20 min.Takie ciasto nadaje się na
spody do tart, mazurków, szarlotek, serników i na małe kruche babeczki i
ciasteczka.Można w nim zastąpić łyżeczkę tłuszczu
smalcem, będzie bardziej kruche. Łyżkę
mąki można zastąpić łyżką
kakao i zrobić ciasto ciemne.Można też zmieszać
mąkę pszenną z
mąką razową(1:1). Albo zrobić to ciasto bez
cukru, lekko posolić na pikantne wypieki.Uwagi:
Margarynę można zastąpić
masłem.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: