Wykonanie
To najlepszy przepis na kruche ciasto jaki kiedykolwiek zrobiłam. Ciasto dosłownie rozpływa się w ustach, ale ma też złe strony, ponieważ bardzo ciężko się wałkuje , trzeba
mieć dużo cierpliwości aby coś z niego powycinać, bo ciasto bardzo się kruszy, ale efekt końcowy jest wart wysiłku.Składniki:3 szklanki
mąki krupczatki25 dag
masła lub
margaryny2
żółtka1 szklanka
cukru pudru1 puszka masy makowej
Mąkę,
cukier puder oraz
masło wrzucamy do miski i lekko miksujemy , tak aby
masło rozkruszyło nam się z
mąką i
cukrem.
Do spulchnionej
mąki dodajemy
żółtka i ugniatamy ciasto (ja wyrabiałam mikserem, ale można też ciasto ugnieśc ręcznie).
Ciasto po wyrobieniu wrzucamy na około 2 godziny do lodówki.
Schłodzone ciasto wałkujemy na grubośc 0 , 5 cm. Z ciasta wykrawamy koła o wielkości naszej foremki do pieczenia muffin.
Tak aby ciasto przykryło nam dno i boki foremki.
Na wyłożone foremką ciasto nakładamy masę
makową.
Z ciasta wykrawamy gwiazdy o szerokości naszych foremek.
I kładziemy je na
mak tak aby końce gwiazdy stykały się z bokami ciasta.
Babeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez około 25-30 minut.
Babeczki po upieczeniu powinny
mieć ładny rumiany kolor.
Ostudzone babeczki posypujemy
cukrem pudrem. Smacznego !!!
Babeczki z
makiem.............................................