Wykonanie

To najlepszy przepis na kruche ciasto jaki kiedykolwiek zrobiłam. Ciasto dosłownie rozpływa się w ustach, ale ma też złe strony, ponieważ bardzo ciężko się wałkuje , trzeba
mieć dużo cierpliwości aby coś z niego powycinać, bo ciasto bardzo się kruszy, ale efekt końcowy jest wart wysiłku.Składniki:3 szklanki
mąki krupczatki25 dag
masła lub
margaryny2
żółtka1 szklanka
cukru pudru1 puszka masy makowej
Mąkę,
cukier puder oraz
masło wrzucamy do miski i lekko miksujemy , tak aby
masło rozkruszyło nam się z
mąką i
cukrem.

Do spulchnionej
mąki dodajemy
żółtka i ugniatamy ciasto (ja wyrabiałam mikserem, ale można też ciasto ugnieśc ręcznie).

Ciasto po wyrobieniu wrzucamy na około 2 godziny do lodówki.

Schłodzone ciasto wałkujemy na grubośc 0 , 5 cm. Z ciasta wykrawamy koła o wielkości naszej foremki do pieczenia muffin.

Tak aby ciasto przykryło nam dno i boki foremki.

Na wyłożone foremką ciasto nakładamy masę
makową.

Z ciasta wykrawamy gwiazdy o szerokości naszych foremek.

I kładziemy je na
mak tak aby końce gwiazdy stykały się z bokami ciasta.


Babeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez około 25-30 minut.

Babeczki po upieczeniu powinny
mieć ładny rumiany kolor.

Ostudzone babeczki posypujemy
cukrem pudrem. Smacznego !!!

Babeczki z
makiem.............................................

