Wykonanie
Tradycyjne angielskie babeczki pieczone w okresie świąt Bożego Narodzenia z nadzieniem mincemeat czyli
rodzynki z
rumem i domieszką
suszonych owoców. Ja masę mincemeat kupiłam już gotową w 400g słoiczku. Te babeczki to idealny deser dla miłośników
suszonych owoców. W tamtym roku robiłam takie babeczki tylko z nadzieniem makowym bardziej bliższe naszej tradycji świątecznej, a przepis znajdziecie klikając tutaj .Składniki:3 szklanki
mąki krupczatki25 dag
masła lub
margaryny2
żółtka1 szklanka
cukru pudru1 słoiczek masy mincemeat 400g
Mąkę,
cukier puder oraz
masło wrzucamy do miski i lekko miksujemy , tak aby
masło rozkruszyło nam się z
mąką i
cukrem.
Do spulchnionej
mąki dodajemy
żółtka i ugniatamy ciasto (ja wyrabiałam mikserem, ale można też ciasto ugnieść ręcznie).
Ciasto po wyrobieniu wrzucamy na około 2 godziny do lodówki.
Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość 0 , 5 cm. Z ciasta wykrawamy koła o wielkości naszej foremki do pieczenia muffin.
Tak aby ciasto przykryło nam dno i boki foremki.
Na wyłożone foremką ciasto nakładamy masę
rodzynkową-mincemeat.
Z ciasta wykrawamy gwiazdy o szerokości naszych foremek.
I kładziemy je na masę mincemeat, tak aby końce gwiazdy stykały się z bokami ciasta.
Babeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez około 25-30 minut.
Babeczki po upieczeniu powinny
mieć ładny rumiany kolor.
Ostudzone babeczki posypujemy
cukrem pudrem. Smacznego !!!
Z pozostałego ciasta powykrawałam różnego rodzaju świąteczne kształty.
I piekłam je w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez około15-20 minut.
A następnie obsypałam
ciasteczka cukrem pudrem.