ßßß Cookit - przepis na Angielskie babeczki z mincemeat

Angielskie babeczki z mincemeat

nazwa

Wykonanie

Tradycyjne angielskie babeczki pieczone w okresie świąt Bożego Narodzenia z nadzieniem mincemeat czyli rodzynki z rumem i domieszką suszonych owoców. Ja masę mincemeat kupiłam już gotową w 400g słoiczku. Te babeczki to idealny deser dla miłośników suszonych owoców. W tamtym roku robiłam takie babeczki tylko z nadzieniem makowym bardziej bliższe naszej tradycji świątecznej, a przepis znajdziecie klikając tutaj .
Składniki:
3 szklanki mąki krupczatki
25 dag masła lub margaryny
2 żółtka
1 szklanka cukru pudru
1 słoiczek masy mincemeat 400g
Mąkę, cukier puder oraz masło wrzucamy do miski i lekko miksujemy , tak aby masło rozkruszyło nam się z mąką i cukrem.
Do spulchnionej mąki dodajemy żółtka i ugniatamy ciasto (ja wyrabiałam mikserem, ale można też ciasto ugnieść ręcznie).
Ciasto po wyrobieniu wrzucamy na około 2 godziny do lodówki.
Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość 0 , 5 cm. Z ciasta wykrawamy koła o wielkości naszej foremki do pieczenia muffin.
Tak aby ciasto przykryło nam dno i boki foremki.
Na wyłożone foremką ciasto nakładamy masę rodzynkową-mincemeat.
Z ciasta wykrawamy gwiazdy o szerokości naszych foremek.
I kładziemy je na masę mincemeat, tak aby końce gwiazdy stykały się z bokami ciasta.
Babeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez około 25-30 minut.
Babeczki po upieczeniu powinny mieć ładny rumiany kolor.
Ostudzone babeczki posypujemy cukrem pudrem. Smacznego !!!
Z pozostałego ciasta powykrawałam różnego rodzaju świąteczne kształty.
I piekłam je w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez około15-20 minut.
A następnie obsypałam ciasteczka cukrem pudrem.
Źródło:http://magicznakuchnia.blox.pl/2013/12/Angielskie-babeczki-z-mincemeat.html