ßßß Cookit - przepis na Pieczona wieprzowina

Pieczona wieprzowina

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 2
(z pieczeniem / smażeniem): 45 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 3
Składnik
Logo Ilość Czego
wieprzowina bez kości 500 gramów
cukier 1 łyżek stołowych
sos sojowy 1 łyżek stołowych
sos z czarnej fasoli 1.5 łyżek deserowych
sól 2 łyżek deserowych
sherry wytrawne 2.5 łyżek stołowych
czosnek 2 ząbki
przyprawa chińska 1 łyżek deserowych
barwnik do żywności czerwony 1 łyżek deserowych
miód 1 łyżek stołowych
olej sezamowy 1 łyżek stołowych
Wykonanie:
Wieprzowinę pokroić w cienkie plasterki. W głębokim rondlu dokładnie zmieszać cukier, sos sojowy, sos z czarnej fasoli, sól, sherry, czosnek, przyprawę chińską i barwnik do żywności. Dodać mięso, wymieszać, odstawić na 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Od czasu do czasu zamieszać. Podgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Mięso przełożyć do naczynia do pieczenia i piec 15 minut z odrobiną oleju. W trakcie pieczenia zalać mięso mieszanką miodu i oleju sezamowego, piec kolejne 15 minut. Odstawić do wystygnięcia. Pokroić w wąskie paski. Podawać na zimno lub na gorąco.
Uwagi:
Sos sojowy jasny, ząbki czosnku rozgnieć
Kuchnia Chińska
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/1142/Pieczona-wieprzowina