ßßß Cookit - przepis na Lody z ajerkoniakiem

Lody z ajerkoniakiem

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 10 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
płatki migdałowe 3 dekagramów
śmietana kremówka 20 dekagramów
cukier waniliowy 1 sztuk
ajerkoniak 100 mililitrów
polewa czekoladowa 8 dekagramów
lody waniliowe 4 sztuk
Wykonanie:
Na patelni bez tłuszczu, mieszając, aby się nie przypaliły, uprażyć na złoty kolor płatki migdałów. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania powoli dosypywać cukier waniliowy, a następnie wlewać cienkim strumieniem, małe porcje ajerkoniaku. Powstały sos wstawić do lodówki, mocno schłodzić. Polewę posiekać, rozpuścić w kąpieli wodnej. Na talerzykach układać po kulce lodów. Natychmiast polać czekoladą, posypać migdałami. Oblać wkoło sosem ajerkoniakowym.
Uwagi:
4 kulki lodów waniliowych
Ciasta i Desery
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/2365/Lody-z-ajerkoniakiem