Wykonanie
maj 21st
Lody ajerkoniakoweSą one smacznym
kąskiem dla miłośników
lodów alkoholizowanych – delikatne w konsystencji i wyraźne w smaku. Nasz przepis oparty jest na własnoręcznie zrobionym
ajerkoniaku, o którym niedawno pisaliśmy; nie wymaga ciągłego mieszania ani specjalnej maszyny do produkcji
lodów. Tak wyglądają podane w miseczkach naszego wypieku z listkiem
melisy:
Składniki:- 500 ml
śmietanki 30%,- 1 płaska łyżka
cukru pudru,- 1
cukier waniliowy,- można dodać
śmietan-fix,- 250 g
ajerkoniaku .
Śmietanę ubijamy mikserem z
cukrem pudrem i
cukrem waniliowym. Gdy osiągnie pożądaną konsystencję możemy dodać
śmietan-fix i jeszcze krótko miksować. Teraz wlewamy
ajerkoniak i delikatnie łączymy go ze
śmietaną za pomocą łyżki. A następnie wlewamy do pojemnika i wstawiamy do zamrażalnika. Po około 12 – 24 godzinach
lody są gotowe. Pozostaje tylko przeliczyć, ile możemy ich zjeść, aby móc bezpiecznie wsiąść za kierownicęPrzepisem tym dołączamy się do akcji: