ßßß Cookit - przepis na Krem truskawkowy

Krem truskawkowy

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 25 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
truskawki 250 gramów
pomarańcze 1 sztuk
cukier 125 gramów
śmietana kremówka 750 gramów
zagęstnica do śmietany 1 sztuk
likier pomarańczowy 60 gramów
kiwi według uznania
listki mięty według uznania
Wykonanie:
Truskawki pokroić w kostkę i przełożyć do garnka. Do owoców dodać sok z pomarańczy i 50g cukru. Całość doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu około 3 minut. Całość zmiksować i przetrzeć przez sito.
Śmietanę ubić z zagęstnikiem i 75g cukru. Dodać zmiksowane truskawki i likier, delikatnie wymieszać. Formę keksówkę wyłożyć folią spożywczą. Krem przełożyć do formy, wyrównać powierzchnię i wstawić go do lodówki na co najmniej 8 godzin.
Keksówkę zanurzyć do 2/3 wysokości w gorącej wodzie, następnie odwrócić i ostrożnie wyjąć krem. Deser pokroić w plastry.
Porcje kremu udekorować połówkami truskawek, plastrami kiwi, skórką pomarańczy i listkami mięty.
Autor: Floress
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Kuchnia Włoska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/6228/Krem-truskawkowy