ßßß Cookit - przepis na Truskawki w syropie Cointreau

Truskawki w syropie Cointreau

nazwa

Wykonanie

Najbardziej lubię desery z bitą śmietaną ale rozsądek podpowiada, że nie można ich jeść zbyt często dlatego szukam innych pomysłów. Dzisiejszy jest bardzo prosty. Truskawki skąpane w syropie z dodatkiem likieru cointreau, schłodzone do odpowiedniej temperatury, w taki upał jaki był ostatnio smakują rewelacyjnie. Można użyć innego likieru ale ja zakochałam się w cointreau i narazie będę go wykorzystywać, przynajmniej dopóki nie skończy się butelka.
Źródło
Składniki:
100 ml wody
85 g cukru (użyłam brązowego)
4 łyżki pomarańczowego likieru Cointreau (użyłam 6 łyżek)
300 g truskawek
mięta do przybrania
Wsypać cukier do wody i doprowadzić do wrzenia. Gotować na wolnym ogniu przez 10 minut. Zdjąć rondelek z ognia i wystudzić. Dodać likier i dokładnie zamieszać. Truskawki, oczyścić, pokroić na cząstki, wrzucić do syropu i delikatnie wymieszać. Schłodzić w lodówce 30-60 minut. Rozłożyć do pucharków. Można podawać z bitą śmietaną lub łyżką jogurtu.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2012/06/Truskawki-w-syropie-Cointreau.html