Wykonanie
Najbardziej lubię desery z
bitą śmietaną ale rozsądek podpowiada, że nie można ich jeść zbyt często dlatego szukam innych pomysłów. Dzisiejszy jest bardzo prosty.
Truskawki skąpane w
syropie z dodatkiem
likieru cointreau, schłodzone do odpowiedniej temperatury, w taki upał jaki był ostatnio smakują rewelacyjnie. Można użyć innego
likieru ale ja zakochałam się w cointreau i narazie
będę go wykorzystywać, przynajmniej dopóki nie skończy się butelka.

ŹródłoSkładniki:100 ml
wody85 g
cukru (użyłam brązowego)4 łyżki
pomarańczowego likieru Cointreau (użyłam 6 łyżek)300 g
truskawekmięta do przybraniaWsypać
cukier do
wody i doprowadzić do wrzenia. Gotować na wolnym ogniu przez 10 minut. Zdjąć rondelek z ognia i wystudzić. Dodać
likier i dokładnie zamieszać.
Truskawki, oczyścić, pokroić na cząstki, wrzucić do
syropu i delikatnie wymieszać. Schłodzić w lodówce 30-60 minut. Rozłożyć do pucharków. Można podawać z
bitą śmietaną lub łyżką
jogurtu.Smacznego:)