ßßß



Kompot – chyba najstarszy z napojów jaki znam 😉 a mimo to, do dziś uwielbiany i tradycyjnie, co roku przygotowywany jak tylko pokażą się pierwsze świeże owoce, czy to truskawki, czy wiśnie, czy każde inne – kompot musi byćSkładniki:1kg truskawek4 łyżki cukru ( +/- jak lubimy )sok z połowy limonki, lub plasterki limonki ( opcjonalnie )gałązka świeżej mięty ( opcjonalnie )Przygotowanie:Umyte i pozbawione szypułek truskawki zasypujemy cukrem, zalewamy 2 litrami gorącej wody.Doprowadzamy do zagotowania i od razu wyłączamy, wlewamy sok z limonki ( jeśli pokroiliśmy w plastry to wrzucamy ) i jeżeli lubimy, dodajemy świeżą miętę.Kompot odstawiamy do całkowitego ostygnięcia i możemy polewać, najlepiej mocno schłodzony:)Jeżeli spodobał Ci się mój przepis, oceń go gwiazdką w skali od 1 do 5Wyrażając swoją opinię, pomożesz innym czytelnikomPrzepis bierze udział w durszlakowej akcji: