Wykonanie
Sympatyczny deser idealny na
słoneczne, gorące dni. Podstawą do wykonania są
owoce sezonowe (u mnie
truskawki) ...ale nie tylko, bowiem gościnnie wystąpił Pan
Pomarańcz. Po należytym schłodzeniu deser ma konsystencję delikatnej miękkiej pianki, która niesamowicie orzeźwia w upalne dni... UWAGA: konkurencja dla
lodów :) :)SKŁADNIKI na 4 duże pucharki deserowe:250 g
truskawek wcześniej zamrożonych (waga przed zamrożeniem) + kilka świeżych
truskawek1 pokrojony w kostkę zamrożony
pomarańcz1/2 opakowania
galaretki truskawkowej1/2 opakowania
galaretki pomarańczowej400 ml
śmietany 30%2 łyżki
cukru... wytrzymały mikser :) :) :)W dwóch osobnych naczyniach przygotowujemy
galaretki (używamy nieco mniej
wody niż wynika z instrukcji na opakowaniu) i odstawiamy w chłodne miejsce do przestudzenia.Ubijamy na sztywno
śmietanę pod koniec dodając
cukier.Masa pomarańczowa :Do miksera wkładamy zamarznięte kawałki
pomarańcza, zalewamy chłodną ale nadal płynną
galaretką i miksujemy. Do powstałej masy dodajemy połowę ubitej wcześniej
śmietany. Łączymy delikatnie składniki i wlewamy do pucharków.Masę
truskawkową robimy analogicznie: zamrożone
truskawki +
galaretka , a następnie reszta
śmietany.Powstałą masą uzupełniamy resztę pucharka na wierzch układając plasterki
truskawek.Deser wstawiamy na kilka godzin (najlepiej na całą noc) do lodówki. Po odpowiednim schłodzeniu powstanie nam delikatna, lekka owocowa pianka :)SMACZNEGO
