Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 16(z pieczeniem / smażeniem): 70 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 200 gramów
masło 1 łyżek stołowych
śmietana 1,5 łyżek stołowych
cukier puder 3 łyżek stołowych
jajka 3 sztuk
spirytus 1 łyżek stołowych
sól 1 szczypta
wiśnie z
konfitury według uznania
olej według uznaniaWykonanie:Z przesianej
maki,
żółtek,
masła, łyżki
cukru pudru,
śmietany, szczypty
soli oraz
spirytusu zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować je na duży placek. Z ciasta wyciąć kieliszkami kółka o średnicy ok. 6 cm, 5 cm oraz 4 cm. Nożem ponacinać brzegi. Środki krążków posmarować
białkiem. Nałożyć krążki różnej wielkości jeden na drugi. W środku przycisnąć palcem, aby się zlepiły. Różę smażyć tak jak
faworki na głębokim
oleju lub na
smalcu, aż zrobią się delikatnie złote. osączyć na papierowym ręczniku i posypać
cukrem pudrem. Do środka każdej róży włożyć
wiśnię z
konfitury.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: