Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 20 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 6SkładnikLogo Ilość Czego
kura 1 sztuk
orzechy włoskie 40 dekagramów
bułka pszenna 4 sztuk
sól według uznania
pieprz według uznaniarosół 1 szklanek
oliwa 1 łyżek stołowych
papryka słodka według uznaniaWykonanie:1. Dokładnie wyciśniętą
bułkę wymieszać z
orzechami, zemleć w maszynce 2
razy, dodać
sól i
pieprz.2. Mieszając wlewać tyle rosołu, aby powstał gęsty sos, odstawić.3. Z
kury usunąć kostki,
mięso pokrajać w paski, ułożyć na półmisku.4. Połową sosu polać
mięso, odstawić w chłodne miejsce na godzinę.5. Przed podaniem, całą
kurę polać resztą sosu.6. Do 1 łyżki
oliwy dodać tyle
papryki, aby nabrała jaskrawego czerwonego koloru, polać
kurę tworząc ładny deseń.7. Podawać dobrze ochłodzona ze świeżym
pieczywem i
zielona sałatą.Proporcje dla 4-6 osóbUwagi:4 grube kromki
bułki pszennej, namoczonej w wodzie lub rosol; odtłuszczony, zimny rosół;
oliwa lub
olej jadalny;
kura ugotowanaKuchnia TureckaPotrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: