ßßß Cookit - przepis na Kura na zimno

Kura na zimno

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 20 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 6
Składnik
Logo Ilość Czego
kura 1 sztuk
orzechy włoskie 40 dekagramów
bułka pszenna 4 sztuk
sól według uznania
pieprz według uznania
rosół 1 szklanek
oliwa 1 łyżek stołowych
papryka słodka według uznania
Wykonanie:
1. Dokładnie wyciśniętą bułkę wymieszać z orzechami, zemleć w maszynce 2 razy, dodać sól i pieprz.
2. Mieszając wlewać tyle rosołu, aby powstał gęsty sos, odstawić.
3. Z kury usunąć kostki, mięso pokrajać w paski, ułożyć na półmisku.
4. Połową sosu polać mięso, odstawić w chłodne miejsce na godzinę.
5. Przed podaniem, całą kurę polać resztą sosu.
6. Do 1 łyżki oliwy dodać tyle papryki, aby nabrała jaskrawego czerwonego koloru, polać kurę tworząc ładny deseń.
7. Podawać dobrze ochłodzona ze świeżym pieczywem i zielona sałatą.
Proporcje dla 4-6 osób
Uwagi:
4 grube kromki bułki pszennej, namoczonej w wodzie lub rosol; odtłuszczony, zimny rosół; oliwa lub olej jadalny; kura ugotowana
Kuchnia Turecka
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/1526/Kura-na-zimno