ßßß Cookit - przepis na Gruszki a la belle helene

Gruszki a la belle helene

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 3
(z pieczeniem / smażeniem): 15 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 3
Składnik
Logo Ilość Czego
lody waniliowe 6 łyżek stołowych
gruszka 3 sztuk
bita śmietana 1 szklanek
czekolada 200 gramów
cukier waniliowy 1 sztuk
cukier puder 100 gramów
Wykonanie:
Umyte gruszki obrać, przepołowić, usunąć gniazda nasienne. Wsypać cukier, zalać 2 szklankami wrzątku, włożyć gruszki, dodać cukier waniliowy i gotować 10 minut. Wyjąć ostrożnie łyżką cedzakową, oziębić. W tym czasie pokrojoną na kawałki czekoladę roztopić w rondelku, podlewać niewielką ilością wody, aby powstała gęsta masa. Do pucharków włożyć po łyżce lodów, położyć połówki gruszek, polać sosem czekoladowym i przybrać bitą śmietaną.
Ciasta i Desery
Kuchnia Francuska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/1938/Gruszki-a-la-belle-helene