Wykonanie

Co może być lepszego w wakacyjne dni niż orzeźwiający deser lodowy?Mega szybki do przyrządzenia, a bardzo smaczny. Smak
lodów możesz wybrać jaki lubisz, możesz użyć też innej
konfitury, tutaj głównie chodzi o pomysł zastosowania i połączenia składników.


Składniki:
lody waniliowo -
czekoladowebita śmietanamiętaPrzyrządzanie:Przełożyć
lody do pucharków, polać
bitą śmietanę, na wierzch ułożyć łyżeczkę
konfitury i udekorować listkiem
mięty.Smak jest fantastyczny,
lody chłodzą,
bita śmietana osładza a
konfitura nadaje kwaskowego smaku, przełamuje
słodycz lodów i
bitej śmietany.
Konfitura rabarbarowo - truskawkowa zawiera w swoim składzie delikatną nutę
mięty i świetnie uzupełnia się ze świeżym listkiem
mięty. Dlatego cała ta kompozycja jest tak udana i smaczna!

Smacznego!PORADA:Przepis na smaczną
bitą śmietanę :UWAGA: wyróżniony tekst poniżej to cały sekret na przyrządzenie najlepszej
bitej śmietany - nie ma możliwości, żeby się nie udała!Składniki:- 400ml
śmietany 36%,- 2 łyżki
cukru pudru- 1 łyżeczka
cukru waniliowegojeżeli chcecie bardziej wyrazisty smak to dodajcie:- ½ łyżeczki
soku z cytryny lub otartą
skórkę z cytrynyPrzyrządzanie:
Śmietanę trzeba mocno schłodzić w lodówce, dla lepszego efektu możecie schłodzić również miskę (najlepiej metalową), w której będziemy
śmietanę ubijać i trzepaczkę . Schłodzoną
śmietanę przelewamy do miski i zaczynamy ubijać trzepaczką lub miksować mikserem. Jeśli ubijacie mikserem zacznijcie od wolnych obrotów stopniowo je zwiększając. Kiedy
śmietana trochę zgęstnieje, dodajemy pozostałe składniki czyli
cukier puder,
cukier waniliowy (ewentualnie
sok z cytryny). Ubijamy
śmietanę na sztywno, czyli tak, aby nie wypadła z miski kiedy przekręcimy ją do góry nogami.Nie ubijajcie też zbyt długo, bo tłuszcz zacznie się grudkować. Podawać najlepiej świeżo przyrządzoną.