Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 40 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
śledź 80 dekagramów
oliwa 6 łyżek stołowych
sok z cytryny 2 sztuk
sól według uznania
pieprz według uznania
pomidor 2 sztuk
ocet winny 2 łyżek stołowych
bazylia w listkach 3 sztukWykonanie:
Śledzie wypatroszyć, umyć i osuszyć. Następnie skropić
sokiem z cytryny (3 łyżki) w środku i na wierzchu, posolić i popieprzyć. Ponacinać w poprzek, aby piekły się równomiernie. Posmarować je
oliwą (3 łyżki) i piec na ruszcie (np. w gorącym piekarniku) z obu stron po 10-15 minut. Przygotować sos:
Oliwę wymieszać z
octem winnym.
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Miąższ drobno pokroić i wymieszać z sosem. Listki
bazylii opłukać, pociąć na paseczki i dodać do sosu. Doprawić
solą i
pieprzem. Na upieczone
śledzie nakładać sos i natychmiast podawać z
pieczywem lub
ziemniakami.Potrawy z RybDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: