ßßß Cookit - przepis na Śledź z bazylią

Śledź z bazylią

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 40 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
śledź 80 dekagramów
oliwa 6 łyżek stołowych
sok z cytryny 2 sztuk
sól według uznania
pieprz według uznania
pomidor 2 sztuk
ocet winny 2 łyżek stołowych
bazylia w listkach 3 sztuk
Wykonanie:
Śledzie wypatroszyć, umyć i osuszyć. Następnie skropić sokiem z cytryny (3 łyżki) w środku i na wierzchu, posolić i popieprzyć. Ponacinać w poprzek, aby piekły się równomiernie. Posmarować je oliwą (3 łyżki) i piec na ruszcie (np. w gorącym piekarniku) z obu stron po 10-15 minut. Przygotować sos: Oliwę wymieszać z octem winnym. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Miąższ drobno pokroić i wymieszać z sosem. Listki bazylii opłukać, pociąć na paseczki i dodać do sosu. Doprawić solą i pieprzem. Na upieczone śledzie nakładać sos i natychmiast podawać z pieczywem lub ziemniakami.
Potrawy z Ryb
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/115/Sledz-z-bazylia