ßßß Cookit - przepis na Sałatka z mozzarelli i arbuza z sorbetem

Sałatka z mozzarelli i arbuza z sorbetem

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
kulki mozzarelli 2 sztuk
arbuz 500 gramów
bazylia, pęczek 1 sztuk
listki sałaty według uznania
cukier 0,5 szklanek
cytryna 2 sztuk
woda 0,5 szklanek
Wykonanie:
Z wody, cukru i soku z cytryn ugotować syrop. Dodać do niego łodygi bazylii i razem gotować. Po 20 minutach wyjąć łodygi i schłodzić wywar. Listki bazylii pokroić w wąskie paski i dodać do ostudzonego wywaru, wymieszać i włożyć do zamrażarki. Podczas mrożenia co 15 minut mieszać, by nie powstała bryła lodu. Z zamrażalnika wyjąć sorbet. Uformować z niego kulę. Na talerzu rozłożyć listki sałaty i położyć na nich sorbet, obok rozłożyć plastry mozzarelli i arbuza. Roztapiający się sorbet jest smacznym sosem do tej lekkiej przekąski.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Sałatki
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/5254/Salatka-z-mozzarelli-i-arbuza-z-sorbetem