ßßß Cookit - przepis na SAŁATKA Z ARBUZEM I MOZZARELLĄ

SAŁATKA Z ARBUZEM I MOZZARELLĄ

nazwa

Wykonanie

Wczoraj nareszcie poczułam, że mam wakacje! Pospałam dłużej niż zwykle (i chyba nareszcie odespałam te wszystkie noce spędzone nad notatkami w trakcie sesji), wypiłam szybko kawę, zjadłam śniadanie, wskoczyłam w krótkie spodenki, na nos założyłam duże, przeciwsłoneczne okulary, wzięłam książkę pod pachę, a do ręki smycz, na końcu której był mój czworonożny przyjaciel/współtowarzysz i wspólnie wyruszyliśmy korzystać ze słonecznej pogody. Był spacer, zrywanie stokrotek, mrużenie oczu, był też przystanek na ławce, czytanie książki i odganianie komarów. A na obiad był różowy, pachnący latem makaron i koktajl, tak na pożegnanie truskawek (tak ciężko jest mi się z nimi rozstać!). Po obiedzie były rolki i mrożona kawa z mleczną pianką. Lubię takie dni pełne słońca, pełne smaków i uśmiechu. Lubię to uczucie delikatnego zmęczenia zmieszanego z radością, wynikającą z dobrze wykorzystanego dnia.
A dzisiaj wieczorem ... Jadę na dworzec, odbieram z niego gościa i do domu wracam w towarzystwie. Zapowiada się dobry weekend! Bardzo, bardzo dobry! Szykujcie się na podwójne śniadania (i nie tylko)!
Dzisiaj jeszcze śniadanie w wersji pojedynczej. Sałatka. W roli głównej: arbuz i mozzarella. Role drugoplanowe przypadły orzechom włoskim, bazylii i soku z cytryny. Pyszne, lekkie, orzeźwiające połączenie. Idealne na letnie, gorące poranki. Do tego bardzo proste i szybkie w przygotowaniu!
Przepis (jedna porcja):
dwa kawałki arbuza
liście świeżej bazylii
kilka kuleczek mozzarelli
garść orzechów włoskich
sok z połówki cytryny
Arbuza obrać, pokroić w trójkąty i ułożyć na talerzu. Kuleczki mozzarelli pokroić w plasterki i ułożyć na arbuzie. Bazylię i orzechy włoskie posiekać, posypać po reszcie składników. Skropić sokiem z cytryny.
Źródło:http://tastyy.blogspot.com/2013/07/288-saatka-z-arbuzem-i-mozzarella.html