ßßß Cookit - przepis na Sernik z kurkami i borowikami

Sernik z kurkami i borowikami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 45 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
żelatyna 3 łyżek stołowych
krakersy 200 gramów
masło 50 gramów
serek do kanapek 200 gramów
ricotta 200 gramów
kurki 100 gramów
Borowiki 100 gramów
sezam jasny 1 łyżek deserowych
sezam czarny 1 łyżek deserowych
szczypiorek 1 łyżek deserowych
oliwa 2 łyżek stołowych
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
W 100 ml gorącej wody, mieszając, rozpuścić żelatynę i wystudzić. Pokruszone krakersy wymieszać z masłem. Ciasto rozłożyć równomiernie w kwadratowym wysokim naczyniu o boku 20 cm. Oba rodzaje sera wymieszać, dodać szczypiorek i przestudzoną żelatynę, doprawić do smaku solą oraz pieprzem, podzielić na 2 porcje. Oczyszczone grzyby posiekać. Kurki podsmażyć na łyżce oliwy z czarnym sezamem, a prawdziwki podsmażyć z jasnym. Do jednej porcji sera dodać kurki, wymieszać i przełożyć masę na spód z krakersów. Wstawić do lodówki na 20 minut. Borowiki wymieszać z drugą porcja sera, przełożyć na pierwszą warstwę, wyrównać i wstawić do lodówki na 4 godziny.
Uwagi:
Szczypiorek można zastąpić posiekaną czerwoną cebulą.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Potrawy z Grzybów
Potrawy z serem
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/10484/Sernik-z-kurkami-i-borowikami